איך נוצר אתר מקודש? אילו גורמים טכניים ואילו סמלים תרבותיים משפיעים על קידוש האתר? ומה בכלל שואלים החוקרים בדיסציפלינות השונות על מקומות מקודשים?
בהרצאה מתואר מודל היווצרות מרחבים מקודשים, דרך מקרה המבחן של האתר כורסי, ובסופו נעשה דיון בגישות מחקר מדעיות שונות לתחום זה ובבעייתיות של הגישה המדעית המקובלת כיום.
הכותרת המלאה של ההרצאה היתה: "עיון בתהליך היווצרות מרחבים מקודשים – בין ההיבט הטכני לתכני".
ההרצאה נכללה במושב שעסק ב"תודעה והמרחב הקסום והמקודש", בראשות פרופ' יוסי גליקסון, ובהשתתפות גולן שפירא בויאר וד"ר טל דותן בן-שושן. במסגרת הכנס "דרכים לדעת: מדע, מסתורין והרחבת התודעה" שהתקיים באוניברסיטת חיפה, 9-10 במרץ 2025. (פרופ' מריאנה רוח-מדבר שפירא ופרופ' יוסי גליקסון היו גם חברים בוועדה המדעית של הכנס כולו.)
בנוסף להרצאה זו, קיימים באתר פריטים נוספים (הרצאות ומאמרים, בעברית ובאנגלית) המתארים את פרוייקט המחקר אודות כורסי וגיאוגרפיה מקודשת באופן כללי. ראו לינקים למטה (ההרצאה מהווה חלק מפרוייקט מחקר העוסק בגיאוגרפיה מקודשת אלטרנטיבית, של רוח-מדבר שפירא).
תקציר
הזדמנות מיוחדת נקרית על דרכם של חוקרות/י רוחניות/דת בת הזמן – לעקוב אחר תהליך היווצרותם של מרחבים רוחניים בזמן אמת. ובישראל, ניתן לחזות בהתרקמותה של מפת קדושה אלטרנטיבית בארץ הקודש במהלך השנים האחרונות. בתהליך זה אתרים חדשים מתהווים על המפה, קשרים נרקמים בין אתרים, הסברים חדשים צצים לקדושת מקומות וותיקים או אף הבנה חדשה של קדושת הארץ (או של מקומות על פני האדמה בכלל), ובמקביל מתהוות פרקטיקות חדשות לקידוש המרחב.
בהרצאה אציג מודל המתייחס לתהליך התהוותו של מרחב מקודש – כיצד נבררים האלמנטים למיתוס הקדושה המתהווה? המודל מציג את הדיאלקטיקה שבין הציר הטכני/פיזי לבין הציר התרבותי/סמלי, בתהליך התהוות הסיפור והמעשה סביב המקום הקדוש. אתר הצליינות כורסי שעל שפת הכינרת – שהפך אתר מקודש למעגלים רוחניים וניאו-שמאניים – יוצג כמקרה מבחן למודל זה.
הסרטון מציג דברי פתיחה של פרופ' יוסי גליקסון, יו"ר המושב, ואת ההרצאה של פרופ' מריאנה רוח-מדבר שפירא:
תאריך
מרץ 2025
שפה
עברית
אקדמי / לא אקדמי
פריט אקדמי