הרצאה: אתר נוצרי, סוכני קדושה יהודים, שיח רוחני – תהליך ההתקדשות של כורסי שעל חוף הכינרת

כורסי הוא אתר צליינות נוצרי לחוף הכינרת, שהפך מושא לאגדות אורבניות רוחניות עכשוויות – בעיקר סביב "הספסלים המכושפים" שהתקינה באתר רשות הטבע והגנים. אתר זה, שעבר תהליך התקדשות בידי פעילים ניאו-שמאניים בשנים האחרונות, מהווה הזדמנות לעקוב בזמן אמת אחר היווצרותו של אתר קדוש – כמו גם להיווכח בצמיחתה של גיאוגרפיה מקודשת אלטרנטיבית בארץ ישראל.

אין תגובות

ראיון וידיאו על תחומי מחקרה של פרופ' רוח-מדבר שפירא

בראיון וידאו בן כחצי שעה, פרופ' עפר עציון, לומד על תחומי מחקרה של פרופ' מריאנה רוח-מדבר שפירא. הראיון התקיים ביולי 2021, כהסכת (פודקסט) בסדרת "אחד עם אחד(ת)" של ערוץ "הצצפת" של המכללה האקדמית צפת, בו מתראיינים חוקרים על תחומי התמחותם.

אין תגובות

כתבת טלוויזיה על עריכת טקסי נישואין יהודיים-אלטרנטיביים בידי מריאנה רוח-מדבר

כתבת טלוויזיה על מריאנה רוח-מדבר, בעיקר בתפקידה כעורכת טקסי נישואין יהודיים אלטרנטיביים. את הכתבה הכינו חני בר לב ורותי ויגיסר ב-2008, והיא שודרה בערוץ המקומי (השרון) 98.

אין תגובות

יום עיון: פסיכותרפיה יהודית רוחנית בישראל

יום עיון ייחודי זה הפגיש בין מחקר ומעשה בתחום החדשני של פסיכותרפיה יהודית רוחנית בישראל. הוא התקיים במסגרת פרוייקט המחקר בהובלת פרופ' מריאנה רוח-מדבר שפירא ופרופ' עפרה מייזלס, כחלק מפרוייקט מחקר בינלאומי ורב-תרבותי בתחום פסיכותרפיה רוחנית. (ר' קישורים בדף.) ביום העיון התקיימו הרצאות מבוא ופאנל סיכום שתועדו בוידאו. כמו כן התקיימו בו מעגלי שיח.

אין תגובות

הרצאה: מבט אקדמי על ניו אייג' ודתות עכשוויות – מיפוי שדה המחקר והאתגרים העומדים בפניו

בכנס הייסוד של האגודה הישראלית לחקר דתות, הציעה הרצאה זו מבט נרחב על מרחב הדתיות והרוחניות העכשווית, מזווית אקדמית. פרופ' מריאנה רוח-מדבר שפירא היתה חברה בוועד המייסד של האגודה ובהמשך - בוועד המנהל שלה.

אין תגובות

ארוע לרגל סגירת החוג למיסטיקה ורוחניות

בארוע זה (י"ד אלול תשפ"ג, 31 אוגוסט 2023) צויין סיום דרכו של החוג למיסטיקה ורוחניות במכללה האקדמית צפת. ארוע מרגש, עצוב-שמח, שכלל מצגת של פרופ' מריאנה רוח-מדבר שפירא, זכרונות של סטודנטים ומרצים, הרצאה של פרופ' משה אידל, טקס מיוחד, מופע פלייבק של חברי החוג, שירים ודברי ברכה.

אין תגובות

הרצאה: מדיטציה בעין המחקר הרפואי – על הגבול בין רוחני למדעי

האם יש קשר בין העובדה שמיינדפולנס הפכה לאופנה במרחב התרבותי לבין ההכרה המדעית שזכתה לה? איך הפכה מיינדפולנס מפרקטיקה רוחנית לפרקטיקה מדעית מבוססת-ראיות? בהרצאה זו הוצג תהליך התפתחות השיח המדעי-רפואי אודות מיינדפולנס, בהקשר בלתי שגרתי: התבוננות בתופעה זו כחלק מתהליך תרבותי. אחת המסקנות המרכזיות היתה שעוצמת החילון והמיערוב של המדיטציה מנבאת את מידת ההתקבלות שלה בשיח המערבי.

אין תגובות

הרצאה: אופנת המיינדפולנס כובשת את השיח המדעי-רפואי

בהרצאה זו הוצג השיח המדעי-רפואי על מיינדפולנס, בו מדיטציה זו הפכה לאופנה מקובלת ונחשקת. לצורך המחשת ההצלחה של המיינדפולנס - מוצגת אף השוואה למעמד של המדיטציה הטרנסצנדנטלית בשיח המדעי-רפואי.

אין תגובות

פאנל: מנהיגות רוחנית בישראל

פאנל זה חתם את הכנס הישראלי התשיעי (והאחרון - 2018) לחקר רוחניות עכשווית. השתתפו בו ארבעה מורים רוחניים ישראליים שבחנו את החברה העכשווית, בישראל בפרט, ואת אתגריה, מהפן הרוחני שהם עוסקים בו.

אין תגובות

הרצאה: "וְהַכְּנַעֲנִי אָז בָּאָרֶץ" – אלוהויות מקומיות מבעל ועד אמא אדמה במאה האחרונה

"יְהַוֶּה עֱזוּז וְגִבּוֹר יְהַוֶּה אִישׁ מִלְחָמָה קוּמָה יְהַוֶּה וִיפֻצּוּ אוֹיְבֶיךָ וִינֻסּוּ מְשַׂנְּאֶיךָ מִפָּנֶיךָ. [מתוך ""ההולכי בחושך"" ליונתן רטוש.]" שתי תנועות ישראליות פגאניות במאה האחרונה מעלות על נס פנתיאון אלים עתיק. מה ההבדל ביניהן? בהרצאה זו הצגנו קווי דמיון ושוני ביחס לאלוהויות בשתי התנועות.

אין תגובות