מאמר יסודי מקיף זה (כ-12000 מילים) סוקר וממפה את מגוון הדרכים בהם נפגשים העידן החדש (New Age) והיהדות, בישראל.
מוצגים עשרה "טיפוסים" של מפגשים כאלו, עם דוגמאות רבות, תוך הצגת רקע תיאורטי רלוונטי ודיון במאפיינים ובמגמות של מרחב מתהווה ומגוון זה, ובין היתר בתהליך האקזוטיזציה של היהדות במרחב הניו אייג'י.
מחקר מקביל באנגלית הציג אף הוא שדה זה, תוך עיון בהיבטים אחרים של המפגש בין יהדות וניו אייג' בישראל (ר' כאן).
טבעתי את המונח "Jew Age" כדי לתאר תופעות יהודיות ניו אייג'יות אלה, והשתמשתי בהן גם במחקרים נוספים באנגלית. ר' קישורים לפריטים נוספים למטה.
עשרת הטיפוסים המצויינים במאמר הם:
א. קבלה עכשווית מבית מדרשו של הרב אשלג
ב. נאו-חסידות והתחדשות יהודית
ג. לוח שנה ופרשנויות אלטרנטיביים
ד. תקשור
ה. שמאניזם, פגניות ואקו-פמיניזם
ו. סינקרטיזם
ז. מערכות עיוניות
ח. פרקטיקות גופנפש
ט. ייעוץ רוחני
י. אמנות ו'תשמישי קדושה
המאמר כלול בתוך ספר, אסופת מאמרים שנשפטה ונאספה לגיליון נושא מיוחד של כתב העת "עיונים בתקומת ישראל" היוצא לאור בהוצאת אוניברסיטת בן גוריון, תחת הכותרת "מעבר להלכה: מסורתיות, חילוניות ותרבות העידן החדש בישראל".
לכבוד יציאת האסופה לאור, התקיים ערב עיון, ובו התקיימה גם הרצאה אודות המאמר הזה. האסופה זכתה גם לסקירות אקדמיות ופופולריות. ר' קישורים למטה.
מגב הספר:
נושאו של ספר זה הוא גילויי החילוניות, הדתיות ה'רכה' ותרבות 'העידן החדש' בישראל. דוגמאות להתחבטותה של החברה הישראלית בשאלות של מסורת וזהות יש בשפע – בתי מדרש חילוניים, מופעי פיוט, פסטיבלים על יהדות, טקסי שבת המוניים, טקסים אלטרנטיביים להלוויות ולחתונות, סדנאות רוחניות ועוד. בצירוף המחקרים המכונסים במעבר להלכה מתבלט דבר מה ייחודי לו: התופעות המתוארות כאן מתקשות להתמיין ולהתברר באמצעות קטגוריות דיכוטומיות שגורות. בהגות, באומנות ובאורחות החיים בישראל מתגלה מורכבותן של צורות חיים שיסודותיהן, למראית עין, סותרים, ועם זה אין במורכבות זו כדי להוכיח שהסיווגים הדיכוטומיים הרווחים שגויים. אדרבה: תיאורן של תופעות מרכזיות בתרבות הישראלית נשען עליהם. דברים נוספים מעידים על ריבוי פניה של המציאות שאנו מבקשים לתאר ולנתח בספר זה. מצד נושאם, לא מעט ממאמרי האסופה משתייכים לכמה שערים. כזה הוא העיון במסורתיים, שנעשה בכפיפה אחת עם העיון ב'מסורתיים הרוחניים', המשלבים בחייהם תכנים של 'העידן החדש'. זהותם הכפולה של אחדים מן המאמרים כאן נוגעת לאותו עניין שפתחנו בו: התופעות מסרבות להתמיין עוד תום לפי תת-נושאים, ממש כשם שהן מערערות על קטגוריות היסוד במחשבתנו ובשיח הישראלי.
כותבי המאמרים: נעמה אזולאי, רוני באר-מרקס, דרור בורשטיין, חנוך בן-פזי, עודד בר, יובל גובני, יעל גלעת, אבנר דינור, אורית הירש, ליאת ורדי, רחל ורצברגר, צפי זבה-אלרן, גדעון כ"ץ,הגר להב, אסף ליבוביץ', רון מרגולין, אנה פרשיצקי, אריה קיזל, מריאנה רוח-מדבר, ניחם רוס, עינת רמון, הדס שדר, אסף שרעבי, אפרים תבורי.
[ר' להלן קישור לתקצירי כל המאמרים באסופה.]
תקציר
השילובים המתהווים של רוחניות העידן החדש ויהדות לובשת צורות רבות: תקשור עם דבורה הנביאה, ריפוי בשופר, קואצ'ינג יהודי, טנטרה בהשראת האר"י (מקובל בן המאה ה-16), שמאניזם עברי, וכן הלאה. מגמה זו תורמת להתחדשות מפת הדרכים ליהדות בישראל.
המאמר סוקר את המפגשים של הניו אייג' עם היהדות, ומנתח את הפיתוי הטמון בהם לישראלים יהודים, ההשפעה הפוטנציאלית שלם על מגזרים רחבים יותר של האוכלוסיה, והכרסום בגבולות המפרידים בין ניו אייג' יהודי לבין המיינסטרים הישראלי.
המאמר טוען כי, באופן פרדוקסלי, ככל שהתופעות האלה נתפסות כאלטרנטיביות יותר ליהדות הקונבנציונלית, כך הן יוצרות קשר רגשי אותנטי עז יותר אל היהדות. רק אחרי שרוחניות הניו אייג' עוברת תהליך של אקזוטיזציה, ישראלים ניו אייג'יים מתחברים אל היהדות המסורתית יותר ומוצאים בה את ביתם הטבעי, האותנטי והרצוי.
תקציר המאמר כפי שמופיע במאגר המאמרים של מרכז ספיר לתרבות ולחינוך יהודי:
המאמר עוסק במגוון רחב של טקסים חגיגות ופרקטיקות המחברות בין עולמות הניו אייג' (עידן חדש) לבין יהדות בישראל.
מאמר זה כופר בהנחה הרווחת שהתופעות הללו שוליות ואינן אטרקטיביות עבור ציבורים נרחבים, דרך תיאור היבטים רבים של התופעה, ודיון במידת ההשפעה שלה, יתברר כיצד הוליד המפגש עם הניו אייג' חיוּת ותכונה דתית־רוחנית יצירתית נועזת בזירה היהודית־ישראלית.
עוד מראה המאמר כיצד המפגש בין יהדות לניו אייג' חותר בעָצמה תחת הנחות וקטגוריות מקובלות בשיח הישראלי בנוגע לזהות ולמסורת. חתרנות זו נשענת על קולות גוברים של ערעור וביקורת אשר למפת הזהויות הדתיות בישראל, ואף מלוּוה בהצעת חלופות נועזוֹת לחלוקות ולקטגוריות המקובלות. הזירה הניו־אייג'ית היהודית־ישראלית, טוענת החוקרת, מתגברת על המגבלה החמורה שהוטלה בידי המונופול המקובל של האורתודוקסיה על כיוונים אפשריים של תהליכי המצאת המסורת היהודית. הניו אייג' היהודי־ישראלי מגלם התחדשות יצירתית של מסורת ישראל דה־פקטו בציבור הרחב.
החוקרת מציעה התבוננות חדשה במפת הדרכים ביהדות העכשווית בישראל, כזו שתכלול גם שרטוט ואפיון של המגמות שהניו אייג' היהודי־ישראלי מגלם, מוביל אותן ומשתתף בהן — מגמות שלרוב נשמטות מן הדיון הציבורי והאקדמי על אודות מפת הזהויות והזרמים היהודיים.
המאמר מצביע על קווי אופי, תכנים וערכים בולטים של השדה החדש, מברר מה קורה ל'יהדות' במפגש עם הניו אייג', מתייחס לשאלת ה'אותנטיות' של תופעות אלה, ומשרטט כמה מגמות וכיוונים של התפתחות בזירת המפגש בין יהדות לניו אייג', ועוסק בהשלכות של אלו על הזירה הרחבה יותר של מפת הזהו(יו)ת היהודי(ו)ת בישראל כיום.
בסקירה של תומר פרסיקו לאסופה, הוא מתייחס ישירות למאמר זה:
כפי שכותבת מריאנה רוח-מדבר במאמרה בקובץ, במהלך העשור שבו היא חוקרה את שדה הניו-אייג' בארץ אכן חלה בו "התייהדות" ניכרת. מרוחניות עכשווית גלובלית עברה ישראל לרוחניות עכשווית "גלוקלית", דהיינו כזו בעלת מאפייני עומק הדומים לתופעה הכללית במערב, אולם בגרסאות לוקליות, המתכתבות עם המסורת היהודית. כך למשל, תקשור ישויות רוחניות, תופעה פופולרית במעגלי הניו-אייג' העולמי, מתקיים גם בישראל, אולם כאן יתקשרו לא לוחמים אמיצים מיבשת אטלנטיס האבודה, אלא את המלאך רפאל או את דבורה הנביאה. רוח-מדבר מזהה "ניכוס גובר של היהדות ונינוחות רבה ביחס לניכוס זה", זאת לעומת ניכור או יראה שניתן היה למצוא בקרב ישראלים חילונים אשכנזים בעבר.
מחברת
מריאנה רוח-מדבר
קישורים
לדף האסופה באתר ההוצאה לאור, הקישו כאן.
לקובץ כל תקצירי האסופה (באנגלית), הקישו כאן.
לסקירה של תומר פרסיקו אודות הכרך בו הופיע המאמר, הקישו כאן (לבלוג שלו) או כאן (לעיתון הארץ).
לסקירה אודות הכרך בו הופיע מאמר זה, מאת יובל דרור, הקישו כאן.
לדף המתאר את המאמר בתוך אתר מרכז ספיר לתרבות ולחינוך יהודי, המכיל מאמרים בנושא התחדשות יהודית – הקישו כאן.
שנה
2014
שפה
עברית
אקדמי/לא אקדמי
פריט אקדמי
ציטוט ביבליוגרפי
רוח-מדבר, מריאנה, "מתקשרת, הילרית ושמאן נפגשים אצל הרב – מפת הדרכים של היהדו(יו)ת הישראלי(ו)ת בעידן החדש", בתוך: יעקב ידגר, גדעון כ"ץ, שלום רצבי (עורכים), מעבר להלכה: מסורתיות, חילוניות ותרבות העידן החדש בישראל [מסדרת נושא (7) של עיונים בתקומת ישראל]. מכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות, שדה-בוקר, 2014. ע"ע 528-498.