You are currently viewing הרצאה: כורסי, מֵאתר נס החזירים לאתר הסַפסל המכושף – המצאת מסורת רוחנית-אלטרנטיבית סביב אתר נוצרי בחסות רשות הטבע והגנים

הרצאה זו מתארת את תהליך ההתקדשות של אתר (בעל היסטוריה נוצרית) בארץ ישראל בידי הרוחניות האלטרנטיבית, או ניאו-פגאנים/שמאנים, ומנתחת את המצאת המסורת אודות כורסי.
בנוסף להרצאה זו, קיימת הרצאה נוספת, וכן שני מאמרים (בעברית ובאנגלית) המתארים היבטים שונים של תהליך ההתקדשות של כורסי. ראו לינקים למטה.
ההרצאה מהווה חלק מפרוייקט מחקר העוסק בגיאוגרפיה המקודשת האלטרנטיבית של ארץ ישראל, של רוח-מדבר שפירא.
ההרצאה נכללה במושב שעסק ב"גיאוגרפיה של זיכרון", בראשות ענת קדרון, במסגרת כנס האגודה הגיאוגרפית הישראלית ה-60 – תש"פ 2020, באוניברסיטת חיפה.

ההרצאה המצולמת

תקציר

לצד הגיאוגרפיה המקודשת הקונבציונלית של ארץ הקודש, הכוללת מקומות הקדושים למסורות הדתיות הוותיקות, צומחת בשנים האחרונות מפת קדושה אלטרנטיבית, הכוללת "אתרי עוצמה" ברוח הניו אייג' הגלובלי. הללו ממוקמים לרוב במרחבים שאינם "תפוסים" בידי הממסד הדתי, ומכאן – רווחים מיקומים שאינם מוסדרים ומפוקחים. עם זאת, במקרה שלפנינו, דווקא השירותים שמספקות הרשויות בגן הלאומי כורסי הם שסייעו לשגשוג הפעילות והשיח הרוחניים-אלטרנטיביים אודות ה"אנרגיות" המיוחדות של המקום.
ב-1970 חפירות ארכיאולוגיות זיהו במקום ממצאים נוצריים עתיקים, והאתר כאתר נס החזירים ונפתח לציבור בחסות רשות הטבע והגנים. העובדה שאתר זה אינו בשלטון גוף נוצרי, איפשרה גישה נוחה לעדות הנוצריות השונות, שהרשות התאימה עבורן את הביקור במקום באמצעי המחשה שונים.
במקביל, התפתחה במקום פעילות רוחנית-אלטרנטיבית שזיהתה בכורסי נקודה בעלת עוצמה רוחנית יוצאת דופן, שער למימדים אחרים. שיא ה"אנרגיה" שנמדדה במקום היתה לצד אחד מהספסלים הרבים המותקנים במקום – בין שרידי הכנסיה המרשימים לבין פינת האוכל המוסדרת. המיתוסים והטקסים סביב "הספסל המכושף" משקפים קידוש וניכוס של אלמנט מודרני שמסמל נוחיות ונגישות.
הפלורליזם שהנהיגה הרשות בכורסי איפשר להכיל גם את הקהילה הרוחנית-אלטרנטיבית. גם האתר והעלונים של כורסי מספרים אודות הספסל. השיח הרוחני-אלטרנטיבי בנוגע לכורסי נפוץ במהירות רבה בישראל וגם בעולם. קבוצות המגיעות למקום מקפידות לתאם עם מנהל האתר שעה שבה ניתן יהיה לערוך טקסים מבלי להפריע למבקרים אחרים ו/או להיות מופרעים על ידיהם. סובלנות זו, שכמובן אינה מתאפשרת באתרים המפוקחים בידי הממסד הדתי, הופכת את כורסי כאתר נבחר להתכנסויות רוחניות-אלטרנטיביות. לאתר יש גישה וחניה נוחות, כניסה הכמעט-חופשית, שירותים ומים, שולחנות וספסלים, צל וצמחיה מטופחת.
מדי שבוע מבקרות במקום קבוצות רוחניות-אלטרנטיביות מהארץ ומהעולם, לרוב כחלק ממסע רוחני לנקודות עוצמה נוספות בגליל ובגולן (כגון רוג'ם אל-הירי). הטקסים הרוחניים-אלטרנטיביים בכורסי עוסקים לעתים קרובות בניסיון לריפוי דו-כיווני – של המבקרים ושל כדור-הארץ. מכיוון שכורסי מזוהה כ"פורטל המים", לעתים קרובות הטקסים מכוונים לאלמנט המים שבפלנטה, או לאיכויות שהוא מסמל.
כיום, בין המודטים על הספסל בניסיון לחוש באנרגיית השלווה המיוחדת שלו אפשר למצוא גם את המבקרים הנוצריים, ששומעים על המיתולוגיה הרוחנית-אלטרנטיבית ממורי הדרך הישראליים שלהם.

מחברת

מריאנה רוח-מדבר שפירא

קישורים

לחוברת תקצירי הכנס – הקישו כאן. (המושב מתואר החל מעמוד 122 בקובץ.)

לתכנית הכנס – הקישו כאן.

לגן הלאומי כורסי באתר רשות הטבע והגנים – הקישו כאן.

לפוסט בפייסבוק אודות המחקר בדף "בחברת האדם" – הקישו כאן.

לאתר האגודה הגאוגרפית הישראלית – הקישו כאן.

תאריך

29-12-19

שפה

עברית

אקדמי / לא אקדמי

פריט אקדמי

ציטוט ביבליוגרפי

רוח-מדבר שפירא, מריאנה, "כורסי, מִאתר נס החזירים לאתר הסַפסל המכושף – המצאת מסורת רוחנית-אלטרנטיבית סביב אתר נוצרי בחסות רשות הטבע והגנים", הרצאה בכנס האגודה הגיאוגרפית הישראלית ה-60, אוניברסיטת חיפה, 29/12/2019.

כתיבת תגובה