מושב: טבע ואקולוגיה; בין פילוסופיה, מיסטיקה ומאגיה

במושב זה כלולות ארבע הרצאות המציגות מחקרים על טבע ואקולוגיה מהזוויות של פילוסופיה, מיסטיקה ומאגיה. המושב נטל חלק בכנס השנתי השביעי של האגודה הישראלית לחקר דתות, שנערך באוניברסיטה הפתוחה ברעננה, ב-ד' בסיוון תשפ"ד, 10 ביוני 2024. הכנס השנתי הוקדש לנושא "דת וסביבה".

אין תגובות

מושב: אקולוגיה וטבע ברוחניות העכשווית

היחס לטבע ולסביבה בדתות הוא נושא מרתק, והוא לובש צורה חדשה ומפתיעה בימינו - עם עליית השיח האקולוגי, ולאור החששות האפוקליפטיים מאסון אקולוגי ממשמש ובא. חלק מהדתות החדשות שמות דגש מיוחד על קידוש הטבע (כגון ניאו-שמאניזם) וגם בשיח הרוחני הפופולרי עולה התפיסה של הערצת הטבע ושל הדאגה לסביבה בהקשר של ערכים רוחניים. במושב זה מוצגים ארבעה מחקרים העוסקים באקולוגיה וטבע ברוחניות העכשווית.

אין תגובות

הרצאה: איך הפך מיתוס המבול לסמל של המשבר האקולוגי? מחקר משווה בסרטי קולנוע

מיתוס המבול שימש דורות של מפרשים ככלי לביקורת חברתית - הוא סיפק להם הזדמנות להסביר איזו אנושות ראויה להשמדה מוחלטת. בסרטי קולנוע מהתקופה האחרונה, יוצרים קושרים בין המשבר האקולוגי העכשווי לבין המבול... האם אנחנו (כן, אנחנו!) אותו דור שראוי להשמדה, ומדוע? בהרצאה זו מוצג מחקר משווה של סרטי קולנוע הוליוודיים לאורך המאה האחרונה, שבכולם יש ארמזים למיתוס המבול המקראי. ההתמקדות תהיה על האופן שבו המבול הופך לסמל של המשבר האקולוגי המחמיר והולך בימינו.

אין תגובות

מאמר: שנות השישים (לא לגמרי) פסחו על ישראל – המושבה ההיפית של ראש פינה

מאמר המציג את סיפורה של הקהילה הרוחנית-אלטרנטיבית הראשונה בישראל, שהיוותה בועה של הסיקסטיז בלב ההווי הציוני המגוייס דאז. הקהילה ההיפית של ראש פינה היוותה מפלט יוצא דופן שבו תפקדה "מעבדה חברתית" מרתקת, שהולידה גם מרחבים רוחניים ואלטרנטיביים ישראליים נוספים. המאמר כולל השוואה בין הערכים ההיפיים והציוניים - מתחומי החברה והחוק ועד היחס לטבע ולמוסיקה. כלולים בו איורים וצילומים ייחודיים.

אין תגובות

הסכת (פודקאסט) על התפילה ברוחניות העכשווית האלטרנטיבית

בהסכת של האוניברסיטה הפתוחה וגל"צ, עסקו בסדרת מפגשים על "תפילה". במפגש אחד (מתוך ארבעה) התארחה פרופ' מריאנה רוח-מדבר שפירא על ביטויה ועיצובה של התפילה ברוחניות העכשווית האלטרנטיבית המראיינים של הפודקסט "אדרבא" - פרופ' תמר הרמן ופרופ' יורם קלמן, והתחקירן לו קורק.

אין תגובות

הרצאה: הסרט "המבול" (2014) כמפגש בין רוחניות אלטרנטיבית ותרבות פופולרית

הסרט "המבול" (Noah, 2014) מנותח בהרצאה זו כ"מדרש קולנועי" המציג שלוש השקפות עולם עכשוויות שונות, ומקדם ערכים אקו-פמיניסטיים תוך ביקורת על חומרנות ופונדמנטליזם. ההרצאה מציגה תיזות מרכזיות שנוסחו במסגרת מאמרים שפורסמו בידי פרופ' מריאנה רוח-מדבר שפירא וד"ר לילה מור במסגרת פרוייקט מחקר זה.

אין תגובות

מאמרון: "אני מייצר את אלוהים והוא מייצר אותי (ראיון של דב אלבוים)

כתבת ראיון על תפיסותיו הרוחניות האישיות של דב אלבוים, לרגל יציאת ספרו "מסע בחלל הפנוי". הכתבה, שכתבה רוח-מדבר, התפרסמה בכתב העת הרוח-אלטרנטיבי "חיים אחרים".

אין תגובות

כתבה: "אנכי ה' אלהיך" עכשיו במבצע! (כתבה ב"חיים אחרים")

האם הרוחניות העכשווית ממוסחרת? ו...האם זה בעייתי, בעצם? בכתבה זו בירחון הרוחני-אלטרנטיבי "חיים אחרים" דנה רוח-מדבר בסוגיות אלה, לאור ביקורו של דיפאק צ'ופרה בישראל במסגרת סדנה שהעביר בארץ.

אין תגובות

הסכתי (פודקאסטים) "האקדמיה של הרוח" בהגשת פרופ' מריאנה רוח-מדבר שפירא

דף זה כולל קישורים לשורת הסכתים (פודקאסטים) שערכה והגישה רוח-מדבר שפירא בתכניתה "האקדמיה של הרוח" ב"רדיו מהות החיים". כולם פתוחים להאזנה חופשית. בכל פרק בתכנית נושא מרכזי ומרואיין/ת אחת/ד ראשי/ת (ואחר/ת בנוסף).

אין תגובות

מושב: סביב המקדש- מקומות קדושים ומרחבים תחת עימות בישראל

כיצד נתפסת ומעוצבת ארץ הקודש אצל הוגי דתות חדשות? במושב זה, בכנס בינ"ל שעסק בדתות חדשות, הציגו ארבעה חוקרים (מארה"ב, סקוטלנד וישראל) זוויות מגישות דתיות שונות: תקשור, הבונים החופשיים, קבוצות יהודיות ונוצריות. המושב נוהל בידי פרופ' מריאנה רוח-מדבר שפירא, בכנס של ארגון CESNUR לחקר דתות חדשות (Center for Studies on New Religions), וההרצאות צולמו בוידאו.

אין תגובות