יום עיון: פסיכותרפיה יהודית רוחנית בישראל

יום עיון ייחודי זה הפגיש בין מחקר ומעשה בתחום החדשני של פסיכותרפיה יהודית רוחנית בישראל. הוא התקיים במסגרת פרוייקט המחקר בהובלת פרופ' מריאנה רוח-מדבר שפירא ופרופ' עפרה מייזלס, כחלק מפרוייקט מחקר בינלאומי ורב-תרבותי בתחום פסיכותרפיה רוחנית. (ר' קישורים בדף.) ביום העיון התקיימו הרצאות מבוא ופאנל סיכום שתועדו בוידאו. כמו כן התקיימו בו מעגלי שיח.

אין תגובות

מאמר: "הפורטל הכי חזק בציון" – כורסי: האתר הרוחני שמשמש הצטלבות ערוצי עוצמה ושיחים רב-תרבותיים

מאמר זה עוסק בתהליך ההתקדשות של אתר בארץ ישראל בידי הרוחניות האלטרנטיבית, או ניאו-פגאנים/שמאנים. האתר, שהינו בעל היסטוריה נוצרית ומנוהל בידי רשויות ממלכתיות ישראליות, הפך מוקד של המצאת מסורת שמשלבת מגוון שיחים ומסורות. אף שהוא נתפס כחלק ממערך של נקודות עוצמה הפרוסות בתוך ישראל ועל פני כל הפלנטה, יש הרואים אותו כאתר בעל העוצמה הרוחנית האדירה ביותר בכדוה"א.

אין תגובות

מאמר: השקפות דתיות-תרבותיות בסרט "המבול" – הדוניזם, פונדמנטליזם, ואקו-פמיניזם

"קלקלנו את העולם - אנו עשינו זאת. האדם עשה זאת. כל מה שהיה יפה, כל מה שהיה טוב, ניפצנו. עכשיו, הכל מתחיל מחדש." (דברי נח, מהסרט) במאמר זה אנו מפרשות את הסרט "המבול" (Noah, 2014), ומזהות השקפות תרבותיות/ רוחניות/ דתיות שונות המצויות בעימות בחברה המערבית העכשווית: גישה חומרנית-הדוניסטית, פונדמנטליזם דתי ואקולוגי, ואקו-פמיניזם. אנו מראות כיצד יוצר הסרט, דארן ארונופסקי, מבטא דרך דמותו של נח, גיבור הסרט, את הבעייתיות בעמדות התרבותיות השונות, כשהעלילה מוליכה את גיבורה דרך תהליך טרנספורמטיבי.

אין תגובות

קורס: רוחניות בחינוך

בקורס זה הסטודנטים נחשפים למפגש(ים) שבין רוחניות לחינוך. המיקוד בקורס רחב ותיאורטי, כלומר – אנו מעיינים בגישות שונות לחינוך רוחני ובעקרונות שלהם. נושאים הנדונים בקורס: פדגוגיה קונטמפלטיבית, עקרונות החינוך ההומניסטי וגישות אלטרנטיביות שונות בחינוך, אינטליגנציה רוחנית,וכן היבטים ביקורתיים ביחס לחינוך רוחני. הקורס מכיל שפע פעילויות מקוונות אינטראקטיביות יצירתיות, ללימוד ותרגול עצמי של החומר (ר' דוגמאות בגלריה).

אין תגובות

מאמר: צורות יהודיות של פסיכותרפיה משולבת רוחניות

מאמר זה כלול בספר המוקדש כולו למחקרים אודות פסיכותרפיה משולבת רוחניות ברחבי העולם, שפורסם בהוצאת American Psychological Association (APA). ייחודו של המאמר הוא בהתייחסות למפגש בין תחום זה לבין המסורת היהודית - נושאו של פרוייקט המחקר פורץ הדרך שלנו, ששילב איסוף נתונים בכלים כמותניים ואיכותניים, וסקר תחום צומח זה בישראל שטרם נחקר. המאמר הוא פרק 14 בכרך המציג מחקרים שנכללו בפרוייקט מחקר בינ"ל, שמומן בתקציב תחרותי מטעם קרן טמפלטון.

אין תגובות

מאמר: יהדות היא המזרח החדש – איך החוויות במזרח הרחוק עוזרות לישראלים למצוא משמעות במורשתם היהודית

המסעות הרוחניים של יהודים-ישראלים למזרח הרחוק אינם רק מספקים חוויות ותגליות, אלא שחזור משמעות, מענה לשאלות החיים, ועיצוב של זהות ודרך-חיים. באופן מפתיע, חלק מהמסעות מובילים לאימוץ של המסורת היהודית. מדוע-וכיצד ישראלים חילוניים, שלא מצאו בעבר עניין בנושאים רוחניים או בהיבטים רוחניים של מסורתם המוּלדת, מגלים לאחר מסעם שהרוחניות היהודית רלוונטית לחיפוש המשמעות שלהם? המאמר עורך דיון ביקורתי בתיזת המיזרוח (לפיה מתחולל שינוי פרדיגמטי עמוק במערב), שמוביל למסקנה כי המזרח איננו אובייקט התשוקה האמיתי של המערביים והישראלים, אלא הוא מהווה אובייקט להשלכת האי נחת, התשוקות והדימויים המערביים/ישראליים. היהדות, שעוברת תהליך של אקזוטיזציה במסגרת הניו אייג' הלוקלי, בדומה למזרח הרחוק ברוחניות הגלובלית, מתאימה את עצמה למודל המדומיין הנכסף שלהם. המאמר (כ-8500 מילים באנגלית) נכלל באנתולוגיה בנושא "החיפוש אחר משמעות בסצינה התרבותית הישראלית", בהוצאת אוניברסיטת אוקספורד, בעריכתן של עפרה מייזלס ופנינית רוסו-נצר.

אין תגובות

מאמר: "מדינת ישראל נגד הכתות": דוחות ממשלתיים בין השיח האנטי-כיתתי לשיח הציבורי הישראלי

במדינת ישראל נכתבו ארבעה דוחות ממשלתיים כנגד "כתות". מה מטריד בתופעה הזו? האם סביר שבכל אחד מהדוחות צצה בעיה מסוג אחר בנוגע לתנועות הדתיות החדשות בישראל? על מה הדבר מלמד? מה אפשר ללמוד על החברה הישראלית מהדוחות השונים הללו? במחקר זה ניתחנו את לשון הדוחות (מזווית של חקר שיח) והצבענו על הדמיון בין הדוחות וגם על השוני ביניהם. המחקר מהווה כמובן מראה לחברה הישראלית ולתהליכים שחלו בה בעשורים האחרונים.

אין תגובות

מאמר: ציד המכשפות מאשקלון מסופר-מחדש ברוחניות העכשווית – בין מבוכה למציאת שלל-רב

היה היו, לפני אלפי שנים, עשרות מכשפות שפעלו בעיר החטאים הגדולה אשקלון. מאמר זה (כ-8,000 מילים, ויש דומה לו באנגלית) עוסק בפרשנות רוחנית עכשווית של אגדה יהודית עתיקה - על ציד מכשפות שערך ר' שמעון בן שטח באשקלון במאה השניה לפני הספירה. הוא מציג השוואה בין שלושה מנהיגים רוחניים בישראל, שכל אחד/ת מהם מעצב/ת-מחדש את הסיפור העתיק באופן שונה, תוך ביטוי של ערכים שונים - הן ביחסם ליהדות, הן באופי הפמיניזם שלהם, והן ביחס למקומו של הקסם בעולם. המאמר התפרסם באסופה "בין הזמנים - טקס וטקסט בחברה משתנה", בעריכת חיים חזן, רחל שרעבי וענבל אסתר סיקורל, בסדרת "פרשנות ותרבות" של הוצאת כרמל.

אין תגובות

מאמר: קידוש האקראיות בטקסים מאגיים וירטואליים

האם אי פעם פתחתם בקלפים באתר אינטרנט? ...האם זה שונה מפתיחה של קלפים מחפיסה? במאמר זה מנותחים כל טקסי הדיבינציה (ניחוש) בגרסתם החדשה, הוירטואלית: מה משתנה בתהליך הוירטואליזציה מבחינת ההיגיון הפנימי של המאמינים? לטענתי, נוצר בתהליך זה היגיון חדש, שהולך ונעשה רווח בתרבות שלנו - היגיון של קידוש האקראיות. המאמר (כ-13,500 מילים באנגלית) פורסם ב- Numen: International Review for the History of Religions - כתב עת מהשורה הראשונה בעולם בתחום חקר הדתות (הנחשב בעיני חוקרים רבים במדעי הרוח ככתב העת החשוב ביותר בעולם בתחום חקר הדתות).

אין תגובות

מאמר: דוחות ממשלה ישראליים אודות תנועות דתיות חדשות – "אמור לי מיהם אויביך…"

במדינות רבות מתעוררת התנגדות ודאגה סביב תופעה גלובלית זהה - ה"כתות". עם זאת, בכל מדינה הטיעונים והדאגות של "התנועה האנטי-כיתתית" שונים לחלוטין. הדבר למעשה מלמד על הפגיעות הנתפסת (conceived vulnerability) הייחודית לחברה שמתמודדת עם ה"כתות", כפי שהבינה הסוציולוגית איילין בארקר. דרך התגובות ל"כתות" אפשר, אם כן, ללמוד על החברה עצמה. אם כן, מה אפשר ללמוד על החברה הישראלית? מחקר זה בוחן את התגובה הישראלית ל"כתות" מאז שנות ה-1980, כפי שהיא משתקפת בדוחות ממשלתיים לאורך כשלושים שנה.

אין תגובות