You are currently viewing מאמרון: "מזרחי" זה לאו דווקא אותנטי

"ה' מִסִּינַי בָּא וְזָרַח מִשֵּעִיר לָמוֹ" (דברים לג 2)
אומרים שממזרח נפתחה הטובה עבור המערב המודרני. כבר חוקר הדתות הנודע, מירצ'ה אליאדה, חשב שהמערב יוכל להיגאל מהמשבצת הפתטית שנקלע (נכלא?) אליה, אם רק ישכיל להיפגש עם המזרח, להתמזג איתו, להיפתח להפריה מצידו. היה זה הסוציולוג הבריטי קולין קמפבל שהציע ב-1999 לראשונה את תזת "מזרוח המערב" (Eastenization of the West), לפיה החזון של אליאדה מתגשם בימינו ממש.
[…] ואף על פי שתיזת המזרוח הייתה משכנעת מאוד, ולמרות שרק ניסחה באופן מסודר מה שרבים חשבו והאמינו מזה כבר, מוסכם בין החוקרים שהיא מכילה בעיות קשות […]
"ביקורת אחרת על תזת המזרוח הייתה שבבחינה קרובה מתגלה שהאימוץ של תורות המזרח היה בדרך כלל שטחי – אימוץ של טרמינולוגיה בלבד, אימוץ תלוש מהקשרו, משהו "אוורירי" ובלתי מחייב. לא מדובר בהפנמה של רעיונות רחוקים, כי אם בניצול של הדימוי האקזוטי החיובי של המזרח כדי ליישם רעיונות שהם בכלל מערביים תוך שימוש במינוחים מזרחיים הערבים לאוזן המערבית הפופולרית. ההערצה הזו של ה"מזרח", שמלוּוה בייחוס של דימויים וערכים, שהם השלכה של המתבונן המערבי יותר מאשר השתקפות של המזרח לאשורו, קשורה לתופעה המכוּנה במחקר "אוריינטליזם".
המערב היה זקוק לניעור, להתחדשות, לשינוי, אבל לא באמת נפתח לקלוט תורות מהמזרח […]"
כל זה מלמד אותנו שיעור על דימויים ועל הַקֶשר (או העדר הקשר) בינם לבין המציאות שהם אמורים לייצג. ה"מזרח" איננו מזרח, אלא השלכה של דמיון מערבי עשיר. לפעמים כדי להיות מי שאנחנו, כדי לממש משהו שכבר מצאנו וידענו מזה כבר, כדי להיזכר מי אנחנו – עלינו לצאת למסע ארוך בגלות, ולשוב הביתה. לפעמים אנחנו צריכים לדמיין "אחר משמעותי" שיעזור לנו לגבש ולהגדיר את הזהות שלנו עצמנו. […]
למה אנחנו מחפשים את ה"מזרח"? מה אנחנו מקווים למצוא שם? האם כולנו מוצאים שם אותו דבר? האם מה שאנחנו מוצאים שם בעצם כבר נמצא במסורות העתיקות שלנו, ואולי זה רק דומה ובעצם ממש שונה? ולמה היינו צריכים את המסע הרחק, כדי לחזור ולדעת מה לברור מתוך המסורת שלנו ואיך? […]
ואולי… זה לא חשוב?

זהו מאמרון קטן, עם כמה מהלכים ביקורתיים מורכבים (של "הפוך על הפוך"), שמנגיש שאלות מחקריות הרלוונטיות לחיי התרבות המערבית, והישראלית, העכשווית.
המאמרון (כ-1,050 מילים, שני עמודים) נכלל בגיליון מיוחד של כתב העת "רוח הארץ" (בהוצאת "אדם עולם"), בעריכת תומר פרסיקו, בנושא "מזרוח המערב". (כתב העת למעשה הוציא רק גיליון אחד, ובינתיים למרבה הצער לא הוסיף…)
תומר פרסיקו, עורך הגיליון, סיכם את המאמר במילים הבאות:
עד כמה מזרוח המערב מתרחש על האדמה ועד כמה הוא תופעה רוחנית גרידא – כלומר כזו המוגבלת למוחותיהם הקודחים של אקדמאים?
מריאנה רוח-מדבר, אקדמאית בעצמה וחוקרת בכירה של רוחניות העידן החדש בארץ, מתעקשת לא להתבשם מהר מדי בעשן הקטורת הריחני, ומעלה כמה נימוקים כבדי משקל אל מול הרוח המזרחית החמה שנשבה בין דפי גיליון זה.

במסגרת פרוייקט מחקר זה קיימים פריטים נוספים – כגון מאמרים אקדמיים בעברית ובאנגלית, הרצאה בכנס ועוד. קישורים להלן.

מחברת

מריאנה רוח-מדבר

קישורים

לדף המאמר באתר כתב העת – הקישו כאן.

לתיאור של הגיליון בבלוג של תומר פרסיקו, הקישו כאן.

לכתבה על הגיליון בעיתון "גלובס", הקישו כאן.

שנה

ספטמבר 2012

שפה

עברית

אקדמי / לא אקדמי

פריט לא אקדמי

ציטוט ביבליוגרפי

רוח-מדבר, מריאנה, "'מזרחי' זה לאו דווקא אותנטי", רוח הארץ 01 (קיץ 2012; גיליון מיוחד: "מזרוח המערב"): 56-55.

כתיבת תגובה