מאמר: גילוי וכיסוי בפסיכותרפיה רוחנית-יהודית

כיצד פסיכותרפיסט\ית בעל\ת השקפה רוחנית-יהודית מטפל\ת באנשים בעלי השקפה רוחנית (וזהות יהודית) שונה משלו\ה? האם הבדלי ההשקפה יפריעו לטיפול? במחקר זה מוצגת הדיאלקטיקה הייחודית שבה נוקטים פסיכותרפיסטים יהודים-ישראליים המשלבים רוחניות בטיפול - בין כיסוי וגילוי של השקפתם ודרכם הטיפולית. המחקר מציג את דרכי שילוב הרוחניות בפרקטיקה הקלינית, את הזהירות שלהם בחשיפת הכלים הרוחניים הטיפוליים, כמו גם את גישתם האוניברסליסטית והאינקלוסיבית של המטפלים.

אין תגובות

מאמר: שנות השישים (לא לגמרי) פסחו על ישראל – המושבה ההיפית של ראש פינה

מאמר המציג את סיפורה של הקהילה הרוחנית-אלטרנטיבית הראשונה בישראל, שהיוותה בועה של הסיקסטיז בלב ההווי הציוני המגוייס דאז. הקהילה ההיפית של ראש פינה היוותה מפלט יוצא דופן שבו תפקדה "מעבדה חברתית" מרתקת, שהולידה גם מרחבים רוחניים ואלטרנטיביים ישראליים נוספים. המאמר כולל השוואה בין הערכים ההיפיים והציוניים - מתחומי החברה והחוק ועד היחס לטבע ולמוסיקה. כלולים בו איורים וצילומים ייחודיים.

אין תגובות

הרצאה: הסרט "המבול" (2014) כמפגש בין רוחניות אלטרנטיבית ותרבות פופולרית

הסרט "המבול" (Noah, 2014) מנותח בהרצאה זו כ"מדרש קולנועי" המציג שלוש השקפות עולם עכשוויות שונות, ומקדם ערכים אקו-פמיניסטיים תוך ביקורת על חומרנות ופונדמנטליזם. ההרצאה מציגה תיזות מרכזיות שנוסחו במסגרת מאמרים שפורסמו בידי פרופ' מריאנה רוח-מדבר שפירא וד"ר לילה מור במסגרת פרוייקט מחקר זה.

אין תגובות

מושב: סביב המקדש- מקומות קדושים ומרחבים תחת עימות בישראל

כיצד נתפסת ומעוצבת ארץ הקודש אצל הוגי דתות חדשות? במושב זה, בכנס בינ"ל שעסק בדתות חדשות, הציגו ארבעה חוקרים (מארה"ב, סקוטלנד וישראל) זוויות מגישות דתיות שונות: תקשור, הבונים החופשיים, קבוצות יהודיות ונוצריות. המושב נוהל בידי פרופ' מריאנה רוח-מדבר שפירא, בכנס של ארגון CESNUR לחקר דתות חדשות (Center for Studies on New Religions), וההרצאות צולמו בוידאו.

אין תגובות

הרצאה: מכשפות ממוחזרות – שחזור נראטיבים מספרות חז"ל בקרב הרוחניות האלטרנטיבית העכשווית

הרצאה זו מציגה אסטרטגיה רוחנית-אלטרנטיבית מפתיעה וחדשנית של יהודים-ישראליים להתייחסות למסורת היהודית - פרשנות של המסורת תוך הזדהות עם האנטי-גיבורות של אגדה יהודית עתיקה. בדרך זו, מבוטאת הגישה האופיינית למגמת ה"רוחני-אבל-לא-דתי" ("spiritual-but-not-religious", SBNR) שמבקרת את הממסד הדתי, תוך אימוץ הביקורת הגלומה במקורות היהודיים העתיקים. המדובר הוא בסיפור-מחדש של אגדה יהודית עתיקה - על ציד מכשפות שערך ר' שמעון בן שטח באשקלון במאה השניה לפני הספירה.

אין תגובות

ארוע לרגל סגירת החוג למיסטיקה ורוחניות

בארוע זה (י"ד אלול תשפ"ג, 31 אוגוסט 2023) צויין סיום דרכו של החוג למיסטיקה ורוחניות במכללה האקדמית צפת. ארוע מרגש, עצוב-שמח, שכלל מצגת של פרופ' מריאנה רוח-מדבר שפירא, זכרונות של סטודנטים ומרצים, הרצאה של פרופ' משה אידל, טקס מיוחד, מופע פלייבק של חברי החוג, שירים ודברי ברכה.

אין תגובות

מאמר: "הפורטל הכי חזק בציון" – כורסי: האתר הרוחני שמשמש הצטלבות ערוצי עוצמה ושיחים רב-תרבותיים

מאמר זה עוסק בתהליך ההתקדשות של אתר בארץ ישראל בידי הרוחניות האלטרנטיבית, או ניאו-פגאנים/שמאנים. האתר, שהינו בעל היסטוריה נוצרית ומנוהל בידי רשויות ממלכתיות ישראליות, הפך מוקד של המצאת מסורת שמשלבת מגוון שיחים ומסורות. אף שהוא נתפס כחלק ממערך של נקודות עוצמה הפרוסות בתוך ישראל ועל פני כל הפלנטה, יש הרואים אותו כאתר בעל העוצמה הרוחנית האדירה ביותר בכדוה"א.

אין תגובות

הרצאה: תרבות דיגיטלית, ערכים ודמיון תיאולוגי

מה הרלוונטיות של דת ורוחניות לתרבות הדיגיטלית העכשווית ועולם הגיימינג? הרצאה זו נכללה בסדנה בינ"ל שעסקה בהיבטים חברתיים וערכיים של גיימינג מקוון באזור MENA (המזה"ת וצפ' אפריקה).

אין תגובות

פרוייקט המחקר על גלגולי הפיוט "אם ננעלו"

בדף זה מצויים: 1. רשימה מרוכזת של טקסטים וסרטונים הקשורים בפרוייקט מחקר של פרופ' מריאנה רוח-מדבר שפירא וד"ר עמרי רוח מדבר, אודות ביצועיו וגלגוליו העכשוויים של הפיוט "אם ננעלו". 2. קישורים לתיאור התוצרים של פרוייקט המחקר – שני מאמרים ושתי הרצאות בכנסים.

אין תגובות

מאמר: מעל-ומעבר לאותנטיות – שלושה מודלים פוסטמודרניסטיים של עיבוד חומרי פולקלור במוסיקה הרוחנית העכשווית

הפיוט "אם ננעלו" זכה לעיבודים מוסיקליים פופולריים אחדים בעשורים האחרונים. עיבודים אלה מעוררים שאלות - ומניקים תשובות שונות - בנוגע לאותנטיות, זהות, מסורת ועוד. כל אחד מהם מגלם אופן התמודדות אחר עם המצב הפוסטמודרני. המאמר מציג שלושה מודלים שונים של יחס לחומרים מסורתיים, שמהווים דרכי התמודדות שונות עם הבעיות של פרטים ביחס לשאלות אלה.

אין תגובות