You are currently viewing מאמר: גילוי וכיסוי בפסיכותרפיה רוחנית-יהודית

כיצד פסיכותרפיסט\ית בעל\ת השקפה רוחנית-יהודית מטפל\ת באנשים בעלי השקפה רוחנית (וזהות יהודית) שונה משלו\ה? האם הבדלי ההשקפה יפריעו לטיפול?
במחקר זה מוצגת הדיאלקטיקה הייחודית שבה נוקטים פסיכותרפיסטים יהודים-ישראליים המשלבים רוחניות בטיפול – בין כיסוי וגילוי של השקפתם ודרכם הטיפולית. המחקר מציג את דרכי שילוב הרוחניות בפרקטיקה הקלינית, את הזהירות שלהם בחשיפת הכלים הרוחניים הטיפוליים, כמו גם את גישתם האוניברסליסטית והאינקלוסיבית של המטפלים.

מאמר זה הוא אחד הפירות של פרוייקט המחקר אודות פסיכותרפיה רוחנית-יהודית בישראל, מחקר פורץ דרך ששילב איסוף נתונים בכלים כמותניים ואיכותניים, וסקר תחום צומח זה שטרם נחקר.
פרוייקט המחקר מומן בתקציב תחרותי מטעם קרן טמפלטון, ביחד עם שורת מחקרים אודות שילוב רוחניות בפסיכותרפיה ברחבי העולם. (למידע נוסף על פרוייקט המחקר ולמחקר נוסף שהתפרסם כפרי מפרוייקט זה – ר' לינקים להלן.)
המאמר התפרסם בכתב העת Spirituality in Clinical Practice (רוחניות בפרקטיקה הקלינית) של ה-APA (האיגוד הפסיכולוגי האמריקאי, American Psychological Association).

תקציר

מחקר זה הוא הראשון לחקור שילוב של רוחניות יהודית בפסיכותרפיה בידי פסיכותרפיסטים מוסמכים בישראל, חברה המאופיינת ברגישויות תרבותיות מגוונות ביחס לזהות היהודית (כגון חילוני, מסורתי, דתי, אורתודוכסי, חרדי). במחקר איכותני זה, ביצענו ראיונות עומק עם 15 מטפלים מוסמכים (5 נשים ו-10 גברים שלמדו בתכניות הסמכה אקדמיות חילוניות; בני 51 בממוצע); בלי זהויות דתיות מגוונות הנעות מחרדי ועד חילוני, וששימשו מנעד רחב של לקוחות יהודיים שלאו דווקא משקפים את העמדה היהודית שלהם.
שלושה נושאים מרכזיים עלו. ראשית, אף שהמשתתפים זיהו עצמם כמשלבים רוחניות יהודית בפרקטיקה שלהם, הם השמיעו והפעילו זהירות בחשיפת ההיבטים הרוחניים-היהודיים במהלך המפגשים הפסיכותרפיים או אפילו בהצגתם העצמית כמי שעושים זאת. הזהירות שיקפה את הרגישות שלהם לצרכי הלקוחות והרצון להימנע מהרתעת לקוחות שהחזיקו באמונות שונות משלהם. המטפלים נעשו יותר פרו-אקטיביים בחשיפת הרוחניות היהודית כשבוסס קשר חיובי מטפל/ה-לקוח/ה. שנית, הם תיאמו את הכיסוי והגילוי של ההיבט הרוחני-יהודי דרך שלושה ערוצים עיקריים: משחקי שפה, שימוש בטקסטים דתיים מבלי להתייחס אליהם ככאלה, וצורות שונות של תפילה לא-דתית. שלישית, המטפלים אימצו גישה גמישה ואוניברסליסטית ביחס לזהות רוחנית/חילונית/דתית ולגבי היותה של פסיכותרפיה יהודית-רוחנית מתאימה לכל, מה שתומך בתהליך המתוחכם של גילוי וכיסוי של הרוחניות היהודית בפרקטיקה שלהם.

מחברות

עפרה מייזלס
מריאנה רוח-מדבר שפירא

קישורים

לדף המאמר באתר כתב העת – הקישו כאן.

לדף כתב העת באתר האיגוד הפסיכולוגי האמריקאי (APA) – הקישו כאן.

שנה

2024

שפה

אנגלית

אקדמי / לא אקדמי

פריט אקדמי

ציטוט ביבליוגרפי

Mayseless, Ofra, & Ruah-Midbar Shapiro, Marianna (2024). Veiling and unveiling: Caution in explicitly integrating Jewish spirituality in psychotherapy in Israel. Spirituality in Clinical Practice. https://doi.org/10.1037/scp0000373.

כתיבת תגובה