"אל תיתנו לנו את הישן, כי אם את העתיק. ובמקום העתיד, נגלה את ההווה. במקום מחרשה, הבו חיבוק. נזרום ונתחבר… נחפשה דרכינו ונשובה, נשוב אל עצמנו – נצלול לעומק עצמיותינו." במאמרון זה מתארת רוח-מדבר את המעתק הערכי והנראטיבי שחל בסיפור היהודי-ישראלי במרחב הניו אייג', כתחליף לסיפור הציוני שנוצק בדמות הנאורות.
הטקסט (כ-500 מילים) שולב בתוך "תלמוד ישראלי – מסכת העצמאות", שנערך בידי דב אלבוים, בתמיכת בינ"ה.
בתחילה, נאספו "מדרשים", שהוקדשו לקטעי מגילת העצמאות השונים. מסה זו נכללה באסופה של מדרשים על הפסקה השלישית של מגילת העצמאות ("מתוך קשר היסטורי ומסורתי…"). ר' כאן.
בהמשך נכרכו כל הפירושים (כ-160) למגילה יחדיו, ל"תלמוד ישראלי", ובו נכללה מחדש המסה, אבל הפעם כמדרש על הפסקה הראשונה ("…והוריש לעולם כולו את ספר הספרים").
גם מקורות נוספים ואיורים נשזרו לאורך האסופה. למשל, המסה של רוח-מדבר נדפסה יחד עם מקור מאת מיכה יוסף ברדיצ'בסקי וצילום מאת תיקי עוזר.
למאמר מחקרי מאת רוח-מדבר, המציג תובנות קרובות לאלה המופיעות במסה, ועוסק בדימויים ובנראטיבים של עברו של עם ישראל – ר' כאן.
אודות הספר מאתר בינ"ה:
"מגילת העצמאות עם תלמוד ישראלי" הוא פרי חזון ויוזמה שנתגבשו במשך שבע שנים ב"מרכז הגות ויצירה", במרכז בינ"ה – התנועה ליהדות חברתית שברמת אפעל. …
הספר "מגילת העצמאות עם תלמוד ישראלי" נכתב מתוך תפיסה כלל־ישראלית שאיננה מבקשת לנכס למגזר פוליטי זה או אחר את הטקסט המייסד של המדינה. הספר מציע ניתוח מדוקדק של כותבים והוגים – ללא הבדל דת, לאום או עמדה פוליטית. שמאל, ימין ומרכז, דתיים, חילוניים ומסורתיים, יהודים ולא יהודים – שחברו כאן יחד לדיון ענייני ונדיר מאין כמותו. זוהי הזמנה למסע אל עולם עמוק, עשיר ומרתק, המכיל את כל צופני הדי־אן־איי של מדינת ישראל.
בין הכותבים:
פרופ’ א.ב יהושע, קובי אוז, ד”ר רות קלדרון, סמי פרץ, ד”ר אריה אלדד, עודה בשאראת, אביבה, פרופ’ אסא כשר, ד”ר מריאנה רוח-מדבר שפירא, עמוס עוז, ד”ר יהודה יפרח, ד”ר רינה חבלין, קובי הוברמן, ד”ר מאיר בוזגלו, שחר אילן, שלי נויברגר, ד”ר אורית קמיר ועוד.
על האסופה מאתר ההוצאה לאור (ידיעות ספרים):
לראשונה בתולדותיה זוכה מגילת העצמאות של מדינת ישראל לפרשנות מדוקדקת, מחקרית, הגותית ואמנותית, המקיפה את שלל היבטיה ורבדיה. בהשראת התרבות התלמודית נאספו כאן יותר מ־160 מאמרים של מיטב החוקרים, ההוגים והיוצרים מכל גוני הקשת החברתית והפוליטית לדיון בשאלות היסוד של מדינת ישראל, בחזונה ובערכיה, כפי שהם משתקפים במגילה. כמו כן נאספו כאן מאות רבות של מקורות וציטוטים מהספרות היהודית והעברית המשלימים את מפת הדיון ומשמשים בסיס להבנה ולחקירה מחודשת של המגילה.
מגב הספר:
מגילת העצמאות עם תלמוד ישראלי הוא מיזם של יצירה תרבותית, מחקרית ופרשנית המקיפה את שלל היבטיה ורבדיה של מגילת העצמאות של מדינת ישראל. לראשונה בתולדותיה זוכה המגילה לניתוח ולבחינה מדוקדקת, מחקרית והגותית, פרשנית ואמנותית, על כל חלקיה ועל כל הפסקאות המרכיבות אותה.
במהדורה זו כונסו יותר מ־160 מאמרים מקוריים ויותר מ־600 מקורות ספרותיים לדיון בעשרות סוגיות ושאלות הנובעות מ־19 הפסקאות של מגילת העצמאות. בהשראת התרבות התלמודית נאספו כאן מיטב החוקרים, ההוגים והיוצרים מכל גוני הקשת החברתית והפוליטית לדיון, ולוויכוח בשאלות היסוד של מדינת ישראל, בחזונה ובערכיה, כפי שהם משתקפים במגילה. לצד מידע מפורט ומלא על המגילה ולצד מחקרים עדכניים של טובי החוקרים, נוצרו כאן דיונים מקוריים בסגנון תלמודי ותצלומים יחודיים ומקוריים. כמו כן נאספו כאן מאות רבות של מקורות וציטוטים מהספרות היהודית והעברית המשלימים את מפת הדיון ומשמשים בסיס להבנה ולחקירה מחודשת של המגילה.
קריאה מחדש, פירוש, מחקר והגות במגילת הצמאות והתעמקות בתכניה יכולים לאפשר לחברה הישראלית, על כל גווניה ושיטתיה, ליצור לעצמה זהות חיה, ייעוד וחזון המתאימים לצרכיה המשתנים. זוהי הזמנה למסע אל עולם עמוק, עשיר ומרתק, המכיל את כל צופני הדי־אן־איי של מדינת ישראל.
מחברת
מריאנה רוח-מדבר שפירא
קישורים
לדף "מגילת העצמאות עם תלמוד ישראלי" באתר בינ"ה, הקישו כאן.
לדף נוסף על האסופה באתר בינ"ה, הקישו כאן.
לדף הספר באתר ההוצאה לאור, ידיעות ספרים – הקישו כאן.
לדף המתאר את הדפסת מסה זו באסופה הראשונית, על הפסקה השלישית של מגילת העצמאות – הקישו כאן.
לסרטון המציג את רציונל הפרוייקט, במסגרת ראיון של דב אלבוים, הקישו כאן.
לראיון של דב אלבוים בתכנית "גאולה ולונדון", עם פרסום "התלמוד הישראלי" – הקישו כאן.
לנוסח מנוקד של מגילת העצמאות באתר ויקיטקסט – הקישו כאן.
לסרטון מערב ההשקה של "התלמוד הישראלי" – הקישו כאן.
שנה
2019
שפה
עברית
אקדמי/לא אקדמי
פריט לא אקדמי
ציטוט ביבליוגרפי
רוח-מדבר, מריאנה, "הסיפור שאינו נגמר – מארץ ישראל אל אמא אדמה", בתוך מסכת העצמאות עם תלמוד ישראלי (מקורות ומדרשים, ספרות ומחקר), בעריכת ישראל דב אלבוים. בינ"ה וידיעות ספרים, 2019. ע"ע 73-72.