You are currently viewing מושב: המחשב כנַשָׂא וכנָשׂוּא של דתיוּת עכשווית

שדה רחב ומגוון של תופעות נוצר במפגש שבין עליית התרבות הדיגיטלית והשימוש במחשבים לבין המרחב הדתי. מושב זה שהתקיים במסגרת כנס ב-2006 מלמד על כיוונים ראשוניים שנוצרו בחקר שדה מתהווה מרתק זה.
במסגרת המושב התקיימו ארבע הרצאות ודיון, בהשתתפות חמישה דוברים (כולל רוח-מדבר, שארגנה את המושב):
יו"ר ומתדיין – פיליפ ווקסלר
1. הרצאה של ברנדה בראשר, חוקרת מרכזית עולמית של תחום הדת והאינטרנט (מחברת הספר Give me that Online Religion) שהגיעה לארץ: “The Social Sources of Religion Online: Case Study Jerusalem”
2. הרצאה של מריאנה רוח-מדבר, מארגנת המושב: "קידוש האקראיות – הדמיון התיאולוגי של הרוחניות האלטרנטיבית בזיקה לטכנולוגיות אינטרנט"
3. הרצאה של בועז הוס, חוקר קבלה עכשווית: "הקבלה המקוונת: תקשורת חדשנית וחדשנות רוחנית"
4. הרצאתו של נועם סרי אודות תגובות יהודיות-דתיות בישראל לאינטרנט: "מרחבי המחשב- סכנותיהם ונפלאותיהם"

באותו כנס ארגנה רוח-מדבר מושב נוסף, "על המדעיות של חקר הרוח" – ר' קישור להלן.

רציונל המושב

תרבות המחשב (והאינטרנט בפרט) היא אובייקט מחקר מרתק וחלוצי, מכיוון שמדובר בתופעה המצויה בעיצומו של תהליך התהוות מתמשך. למרות הופעת המחשב האישי (והאינטרנט) על בימת ההיסטוריה רק לאחרונה, הוא הספיק לכבוש לעצמו מעמד מרכזי בתחומי החיים השונים, הן הפרטיים והן הציבוריים, ובחלקם חולל מהפכה של ממש. אחד התחומים, מקומה של הדת והרוחניות בעולם הממוחשב והמרושת, זוכה בשנים האחרונות לתשומת לב מחקרית בעולם: היקפה הנרחב של נוכחות ארגונים דתיים ברשת, השימושים החדשים שמאפשר המחשוב לארגונים וקבוצות דתיים, השינויים החברתיים שגורר עימו המעבר לסביבה וירטואלית, הטקסים הדתיים החדשים שנוצרים באינטרנט, השפעת הטכנולוגיות החדשות על הדמיון התיאולוגי, ועוד.
הייחודיות והעניין שבמבט רוחני-דתי על הופעת המחשב בחיינו נובעים מכך שהוא מציג מיצוי מרוכז של רגשות חיוביים ושליליים כלפיו, באמצעות יצירת מיתוסים, נורמות, שגרות ופרקטיקות חדשים הנוגעים למחשב ולשימוש בו. לכן, חקר ההיבטים הרוחניים/דתיים עשוי להוות פריזמה מצוינת ללמוד על התהליכים התרבותיים הרחבים המתחוללים כיום סביב טכנולוגיות ממוחשבות. המושב המוצע יציג מחקרים מקוריים אודות המחשב (והאינטרנט) כנשא וכנשוא של דתיות ורוחניות עכשוויות.
במושב נעסוק בקשת של תופעות דתיות חדשות הנובעות מן המפגש עם המחשב, תוך הצגת מחקרים רב תחומיים – משאלות של הפצה וארגון, עבור בשאלות של תיאולוגיה והשקפות עולם, וכלה במשמעויות תרבותיות ופילוסופיות רחבות של התופעות הנחקרות. ברקע ארבעת המחקרים המקוריים שיוצגו ניתן לזהות הנחה משותפת, והיא ההכרה בקיום עולם תרבותי הנספח מניה וביה לשימוש בטכנולוגיות החדשות. ההרצאות יציגו סדר עולה של אימוץ מרצון של עולם תרבותי זה המיוצג על ידי המחשב: הרצאתו של נועם סרי תציג התייחסויות שוללות ומחייבות כלפי המחשב והאינטרנט בציבור האורתודוכסי; הרצאתו של בועז הוס תציג את ההגיון המשותף לאינטרנט ולקבוצות הקבליות העושות בו שימוש מוגבר; הרצאתה של מריאנה רוח-מדבר תציג את קידוש ההגיון של המרחב הוירטואלי והשפעתו על הדמיון התיאולוגי של הרוחניות האלטרנטיבית המפגינה גישה של אוטופיאניזם טכנולוגי; ברנדה בראשר תתבונן בהקשרים בין-דתיים במרחב הוירטואלי; פיליפ ווקסלר יגיב להרצאות, תוך התייחסות לתרומתן של טכנולוגיות המידע לצמיחת חברה מיסטית מתוך חברת המידע.

קישורים

להורדת קובץ הכולל את רציונל המושב "המחשב כנַשָׂא וכנָשׂוּא של דתיוּת עכשווית" ואת תקצירי ההרצאות השונות במושב – הקישו כאן.

להורדת תכנית הכנס – הקישו כאן.

להורדת ספר התקצירים של הכנס (תיאור המושב בעמודים 7-5 של הקובץ) – הקישו כאן.

מארגנת

מריאנה רוח-מדבר

שפה

עברית

תאריך

26/03/06

אקדמי/לא אקדמי

פריט אקדמי

כתיבת תגובה