You are currently viewing הרצאה: מדיטציה בעין המחקר הרפואי – על הגבול בין רוחני למדעי

האם יש קשר בין העובדה שמיינדפולנס הפכה לאופנה במרחב התרבותי לבין ההכרה המדעית שזכתה לה? איך הפכה מיינדפולנס מפרקטיקה רוחנית לפרקטיקה מדעית מבוססת-ראיות?
בהרצאה זו הוצג תהליך התפתחות השיח המדעי-רפואי אודות מיינדפולנס, בהקשר בלתי שגרתי: התבוננות בתופעה זו כחלק מתהליך תרבותי.
אחת המסקנות המרכזיות היתה שעוצמת החילון והמיערוב של המדיטציה מנבאת את מידת ההתקבלות שלה בשיח המערבי.
ההרצאה התקיימה במסגרת המושב "גבולות בדת וברוחניות במערב העכשווי" (יו"ר – שי פררו), בכנס השנתי ה-5 של האגודה הישראלית לחקר דתות, שהוקדש לנושא "גבול/ות בדת". הכנס התקיים ב-כד באייר תשפב, 25 במאי 2022, באוניברסיטת בן גוריון בנגב, בשיתוף שלושה מרכזים של האוניברסיטה: המרכז לחקר המרת דת ומפגשים בין-דתיים, מרכז חיים הרצוג לחקר המזרח התיכון והדיפלומטיה, ומרכז אלישר לחקר מורשת יהדות ספרד והמזרח.
הרצאה דומה התקיימה בכנס אחר – ראו קישורים להלן.
מחקר זה נוטל חלק הן בפרוייקט המחקר אודות השיח האקדמי והן בפרוייקט המחקר על מזרח במערב.

תקציר

השגשוג האדיר של אופנת המיינדפולנס בחברות המערביות מתנהל במקביל לשגשוגו בתוך השיח הרפואי-מדעי, כעוגן ללגיטימציה החברתית שלו. כדי לעמוד על תהליך מפתיע זה של חציית הגבול של פרקטיקת המדיטציה בין הרוחני למדע, בחנו את התהליכים שאפשרו תהליך התקבלות זה.
הצלחת מדיטציית המיינדפולנס בשיח המדעי בולטת במיוחד על רקע השוואתה למדיטציה אחרת ממוצא אסייתי, שסוכניה התאמצו לזַכותהּ בלגיטימציה מדעית, ללא הצלחה רבה – "המדיטציה הטרנסצנדנטלית" (מ"ט).
בחנו את התפתחות השיחים המדעיים-הרפואיים ומאפייניהם בנוגע לשתי שיטות המדיטציה – הן בכלים כמותניים (מספר המאמרים ומדדי יוקרתם), והן בכלים איכותניים (העניין האישי של החוקרים, שימוש במונחים רוחניים). המאגר הכמותני כלל 6180 מחקרים רפואיים שפורסמו ב-PubMed בין 1970 ו-2017, ומתוכו נבחר מדגם איכותני של 50 מאמרים. כלל המחקרים במדגם מגיעים למסקנות חיוביות (המלצות) בנוגע לשתי המדיטציות, כלומר – הם מגויסים לטובתן. עם זאת, המיינדפולנס זוכה לתמיכה בהיקף גדול הרבה יותר ובמדדי יוקרה גבוהים לאין שיעור.
מהניתוח המקיף עולה, כי ככל שהמדיטציה מוצגת כמנותקת מהקשרים דתיים, כך היא הופכת לבעלת לגיטימציה גבוהה יותר בשדה המדעי. בשונה מהמ"ט, מדיטציית המיינדפולנס מוצגת כמנותקת מהקשר דתי, מטאפיזי או אסייאתי, ומשובצת במסגרת המערבית-המדעית המקובלת. לשם כך, השיח המדעי אודות המיינדפולנס מוותר על פולחן ודוֹגְמָה, מדגיש את ניתוקו מהקשר דתי או מטאפיזי, תוך הימנעות ממונחים רוחניים/דתיים, ועוסק במדדים מדוייקים, מטרות מחולנות, ועושה שימוש נרחב במיכשור טכנולוגי מתקדם. המ"ט אמנם מוצגת באמצעות מדדי יעילות, אולם נעשה שימור של השיח הקוסמולוגי המטאפיזי וההקשר האסייתי הרוחני, ובהתאם – מדיטציה זו נכשלה בגיוס הלגיטימציה הסוחפת שגרף המיינדפולנס. 
המדדים השונים שבחנּו, מצביעים למעשה על עוצמת החילון והמיערוב של המדיטציה כמנבאת את מידת ההיקלטות שלה בשיח המערבי, ומכאן – מסתבר שלא המערב הוא שמתמזרח (כפי שהיו שטענו), אלא המזרח הוא שמתמערב.

להלן הקלטת וידאו של ההרצאה, בליווי המצגת, כולל הדיון שהתקיים אחרי ההרצאה:

מרצות

מריאנה רוח-מדבר שפירא

אורית קוטלר

קישורים

לתכנית הכנס בגרסה גראפית – הקישו כאן.
לתכנית מפורטת בקובץ טקסטואלי – הקישו כאן.
לקול הקורא (הכולל את תיאור הנושא המרכזי של הכנס) – הקישו כאן.
לאתר האגודה הישראלית לחקר דתות (IASR) – הקישו כאן.

תאריך

25/05/2022

שפה

עברית

אקדמי / לא אקדמי

פריט אקדמי

כתיבת תגובה