You are currently viewing הרצאה: דמותה של לילית ברוחניות הפמיניסטית העכשווית ומשמעויותיה

"לילית משמשת השראה עבור נשים וגברים ברוחניות הפמיניסטית העכשווית, מקור לדמיון תיאולוגי/תיאלוגי, ודמות לחיקוי."
הרצאה זו, על דמותה של לילית ברוחניות הפמיניסטית העכשווית, נכללה במסגרת סדנת מחקר של מכון שוקן למדעי היהדות בירושלים, העוסקת במנהיגות נשית רוחנית.
המחקר זכה למלגת עידוד מטעם מכון שוקן למדעי היהדות.
ההרצאה ניתנה הן במכון שוקן, והן במסגרת כנס מסכם של הסדנה באוניברסיטת בר אילן.
פרוייקט המחקר על לילית כולל גם מאמרים והרצאות נוספים (ר' לינקים לפריטים רלוונטיים להלן).
מכון שוקן למדעי היהדות ארגן סדנת חוקרים שעסקה בנושא במשך שנה, במפגשים של חברי הקבוצה, בסדרת הרצאות במכון בירושלים, ולבסוף בכנס באוניברסיטת בר אילן, בו הוצגו תוצרי המחקר של הסדנה.
וכך כתבו בקול הקורא לסדנה:
שינוי מעמד האשה בעידן המודרני במרחב הציבורי משפיע באופן ישיר גם על מעמדה בתפקידי הנהגה רוחניים. שינויים אלו מבטאים מחד-גיסא, תמורות פנים יהודיות, ומאידך-גיסא, השפעות תרבותיות-סביבתיות חיצוניות. הסדנה על הנושא: הנהגה נשית רוחנית – מאין לאן? מבקשת לעמוד על הגורמים המשפיעים על התפתחות הנהגה נשית-רוחנית בארץ ועל השפעותיה החברתיות והתרבותיות. בחינה זו תיעשה באמצעות דיון אקדמי-חברתי בסוגיות שיש להן השפעה ישירה או עקיפה על התחום, כמו: נשים כמנהיגות חינוכיות, בנייה של קהילתיות נשית, נשים כמורות הלכה, נשים בתפקידי הנהגה לאומיים-רוחניים ועוד. כל סוגיה שתידון במסגרת סדנה זו, תידרש הן להיבט האקדמי, והן לבחינת הקונטקסט או ההקשר החברתי.

ההרצאה המוקלטת

 כרבע שעה, מתחילה ב-1:04:43 של הסרטון, התקיימה באוניברסיטת בר אילן.

תקציר

הקריירה של לילית מתחילה כשֵדה ערפדית נמוכת-מעמד בשומר העתיקה, אבל בטקסטים קבליים בימה"ב המאוחרים היא זוכה להוות חלק מהפלירומה השמיימית, בראש כוחות הטומאה. ההתעניינות העממית היהודית בה צוברת תאוצה החל מאמצע האלף הראשון לספירה, והיא מוכרת גם בעולם הנוצרי והמוסלמי, במיתולוגיה הערפדית ועוד.
מיתוס "משולב" של הסיפורים השונים (והלעתים-סותרים) אודותיה במסורות היהודיות יספר על שדה מזיקה המתגוררת במדבר או בחורבות או במעמקי ים-סוף, שואפת לפלוש לבתים, ולהביא בכנפיה חורבן לתוכו ואל יושביו. היא מסוכנת במיוחד ליולדת ולתינוק, ועסוקה בפיתוי מיני של גברים, במיוחד בשעות הליל. היא נבראה יחד עם אדם, עוד בטרם נבראה חווה, אולם סכסוך על התנוחה המינית הוביל אותה לנטוש את אדם, ולבחור בייעוד של הזקה לצאצאיו.
עם כל רמת מעלתה והפופולריות שצברה – דמותה של לילית מתוארת בכל הנ"ל כחלק מהרוע בעולם, בהקשרים של איסורים, טומאות וסכנות. לעומת זאת, החל משנות ה-70 של המאה ה-20, לילית מככבת כדמות חיובית במסגרת השיח הרוחני הפמיניסטי. לראשונה היא זוכה להערצה – בין כמנהיגה ראויה לחיקוי ובין כאנטי-גיבורה שיש לפרש מחדש סיפורה ולחשוף את העוול שנגרם לה. לילית מגולמת בשיח זה בשלל דרכים: ביצירות אמנות, במיתוסים חדשים, במקדשים וירטואליים, בספרות קומיקס ומשחקי מחשב, בטקסי מאגיה מינית, בתפילות לשמה, במעגלי נשים ועוד. המחקר הפמיניסטי בזירה האקדמית תורם אף הוא לתחייתה של לילית כדמות נערצת.
בזירה תוססת זו צומחת למעשה דמות ארכיטיפית נשית חדשה לחיקוי, המייצגת ערכים פמיניסטיים שונים (ואף מנוגדים). בהרצאה אדגים שדה זה בו דמותה מעוצבת מחדש כמקור להשראה בשיח הרוחני האלטרנטיבי, ואנתח את השוני הרב בין מגוון דרכי העיצוב של דמותה האפלה (או האפלה-לשעבר) כסמל להערצה ולחיקוי, ואת משמעות אימוץ דמות/יות זו/אלה.

מחברים

מריאנה רוח-מדבר שפירא

מכון שוקן למחקר היהדות

קישורים

לקול הקורא ולתיאור הסדנה- הקישו כאן, או כאן.

לתכנית יום העיון – הקליקו כאן.

לקול הקורא של סדנת מכון שוקן בנושא "מנהיגות רוחנית נשית – מאין ולאן?" – הקליקו כאן.

תאריכים

11-05-15
01-06-15

שפה

עברית

אקדמי / לא אקדמי

פריט אקדמי

ציטוט ביבליוגרפי

רוח-מדבר, מריאנה, "דמותה של לילית ברוחניות הפמיניסטית העכשווית ומשמעויותיה", הרצאה ביום עיון של מכון שוקן למחקר היהדות, ירושלים, 11/05/2015.
רוח-מדבר, מריאנה, "דמותה של לילית ברוחניות הפמיניסטית העכשווית ומשמעויותיה", בכנס של מכון שוקן למחקר היהדות ואוניברסיטת בר אילן, אוניברסיטת בר אילן, רמת גן, 01/06/2015.

כתיבת תגובה