איזו קריירה מפוארת עשתה לילית באלפי שנים! אולם תמיד כדמות שלילית ואפילה… והנה, ברוחניות הפמיניסטית בעשורים האחרונים דווקא כדמות נערצת.
אז מה היא מייצגת עבור הרוחניות הפמיניסטית העכשווית? לא דבר אחד, כי אם דברים שונים.
ההרצאה מציגה מחקר שפורסם גם כמאמר, והתקיימה גם הרצאה בעברית בנושא קרוב. ראו למטה לינקים לפריטים רלוונטיים.
ההרצאה נישאה במושב בנושא "תנועות דתיות חדשות" בכנס השנתי השני של האגודה הישראלית לחקר דתות (ISAR) שהוקדש לטבעם של כתבי הקודש ומקומם בדתות. הכנס התקיים באוניברסיטת בר אילן ב-11-12 במרץ 2018.
מושב הכנס הזה התקיים באנגלית.
ההרצאה המוקלטת
הסרטון מכיל את ההרצאה אודות לילית (כ-20 דק'), ואחריה את הדיון שמסכם את המושב, בו השתתפו גם ד"ר שי פררו וד"ר ג'ולי חיות:
(קיימת מצגת דומה בעברית, ר' למטה קישורים לפריטים דומים.)
תקציר
בשפע מסורות מתרבויות שונות – משומר העתיקה ועד לקבלה – לילית מככבת כדמות טמאה ושלילית. לפי אגדה מפורסמת מימה"ב, היא נבראה יחד עם אדם, עוד בטרם נבראה חווה, אולם סכסוך אודות התנוחה המינית הפריד ביניהם, והובילה לבחור בייעוד של הזקה לצאצאיו.
במחצית המאה האחרונה, לילית צומחת ככוכבת חיובית במסגרת השיח הרוחני הפמיניסטי. לראשונה היא זוכה להערצה – בין כמנהיגה ראויה לחיקוי ובין כאנטי-גיבורה שיש לפרש מחדש סיפורה ולחשוף את העוול שנגרם לה. לילית מגולמת בשיח זה בשלל דרכים: ביצירות אמנות, במיתוסים חדשים, במקדשים וירטואליים, בספרות קומיקס ומשחקי מחשב, בטקסי מאגיה מינית, בתפילות לשמה, במעגלי נשים ועוד.
מקורות ההשראה לעיצוב דמותה של לילית יוצרים מרחב ססגוני המעמיד זה לצד זה ממצאים ארכיאולוגיים, טקסטים עתיקים, מחקרים פמיניסטיים עכשוויים ותקשורים. אולם מקור הסמכות ליצירת החיבורים בין המקורות הללו, לבחירת הפירוש הראוי להם ולשכתוב יצירתי שלהם הוא הפרט, כמקובל בדתות העצמי החדשות בימינו. חסידיה הרבים של לילית רואים בעצמם סמכות ראויה ומתאימה לפרש את דמותה וליצור איתה קשר ישיר ואינטימי, ולספר עליה ממקור ראשון. שלל מורים, דוברים ומטפלים מעודדים מגמה זו, תוך הישענות על טיעונים פסיכולוגיים, פמיניסטיים ופוליטיים, וכך צומחת דמות ארכיטיפית נשית חדשה לחיקוי, שגם אם רבים מעריצים אותה – הבסיסים והדרכים להערצה זו שונים ואף מנוגדים.
שפה
אנגלית
אקדמי / לא אקדמי
פריט אקדמי
ציטוט ביבליוגרפי
רוח-מדבר שפירא, מריאנה, "ה-comeback של לילית ברוחניות הפמיניסטית העכשווית", הרצאה בכנס השנתי השני של האגודה הישראלית לחקר דתות (ISAR), אוניברסיטת בר אילן, 11/03/2018. זמין לצפיה בכתובת: