כורסי הוא אתר צליינות נוצרי לחוף הכינרת, שהפך מושא לאגדות אורבניות רוחניות עכשוויות – בעיקר סביב "הספסלים המכושפים" שהתקינה באתר רשות הטבע והגנים.
אתר זה, שעבר תהליך התקדשות בידי פעילים ניאו-שמאניים בשנים האחרונות, מהווה הזדמנות לעקוב בזמן אמת אחר היווצרותו של אתר קדוש – כמו גם להיווכח בצמיחתה של גיאוגרפיה מקודשת אלטרנטיבית בארץ ישראל.
בהרצאה מוצג מארג ההשפעות התרבותיות על השיח הרוחני, הצלייני והממסדי אודות כורסי – לאור מגוון ההקשרים. נזהה את תרומתם של הקשרים היסטוריים, גיאוגרפיים, פוליטיים, כלכליים ואחרים ליצירת מפגש בין-דתי ססגוני בתהליך התקדשותו של האתר. למשל: ניהול האתר מופקד בידי פקידים ישראלים שרובם יהודים ושמניעיהם תיירותיים-תרבותיים-ליברליים; פעילים רוחניים-אלטרנטיביים אימצו את האתר בשל התשתית הנוחה והנגישה והאקלים הנעים; במרחב נחפרו ממצאים ארכיאולוגיים שמיעוטם יהודיים ורומיים ורובם נוצריים; הניו-אייג' נוטה לסינקרטיזם ומספר מחדש את הנצרות הקדומה בהקשר פגאני.
בנוסף להרצאה זו, קיימת הרצאה נוספת, וכן שני מאמרים (בעברית ובאנגלית) המתארים היבטים שונים של תהליך ההתקדשות של כורסי. ראו קישורים למטה.
ההרצאה מהווה חלק מפרוייקט מחקר העוסק בגיאוגרפיה המקודשת האלטרנטיבית של ארץ ישראל, של רוח-מדבר שפירא.
ההרצאה נכללה בסדרת הרצאות זוום של האגודה הישראלית לחקר דתות במהלך תשפ"ד (2023-2024) בנושא "מרחבים בין-דתיים", ותתקיים ביום חמישי, כ"ט אייר תשפ"ד, 6 ביוני 2024, בשעה 18:00.
לפניכם ההרצאה המוקלטת (שהתקיימה ב-זוום):
שפה
עברית
אקדמי / לא אקדמי
פריט אקדמי
ציטוט ביבליוגרפי
מומלץ להפנות למאמרים שפורסמו בפרוייקט זה – ר' קישורים למטה.