מאמר זה עוסק בתהליך ההתקדשות של אתר (בעל היסטוריה נוצרית) בארץ ישראל בידי הרוחניות האלטרנטיבית, או ניאו-פגאנים/שמאנים.
המאמר מנתח את הגורמים שהפכו את כורסי למועמד מתאים לתהליך התקדשות, ומציע מודל הבוחן היבטים וגורמים שונים התורמים לתהליך התקדשות רוחנית-אלטרנטיבית של אלמנטים באתר.
בנוסף למאמר זה (כ-9,000 מילים), קיימים מאמר אחר (באנגלית) המתאר היבטים אחרים של תהליך ההתקדשות של כורסי, והרצאה בנושא קרוב. ראו לינקים למטה.
המאמר לוקח חלק מפרוייקט מחקר העוסק בגיאוגרפיה המקודשת האלטרנטיבית של ארץ ישראל, של רוח-מדבר שפירא.
המאמר נכלל בגיליון מיוחד של "אופקים בגיאוגרפיה" (בעריכת ענת קדרון) שהוקדש ל"הבניית תודעה במרחב פונקציונלי" (כיצד אתרים פונקציונליים – כגון שלטי כביש, אצטדיון כדורגל או בית קולנוע – מעוצבים כדי להבנות זיכרון ותודעה קולקטיביים).
אופקים בגיאוגרפיה הוא כתב עת הרואה אור בהוצאת אוניברסיטת חיפה.
להלן סרטון שמציג את אזור הספסלים שלצד חפירות הכנסיה והמנזר, מרחפן:
תקציר
המאמר דן במקרה מבחן של התקדשות אתר ישראלי בידי פעילים רוחניים-אלטרנטיביים, כורסי – אתר נס החזירים שלחוף הכנרת. המקום התקדש לנוצרים עוד בעת העתיקה, אך שב למפת הצליינות רק בעשורים האחרונים עם חשיפתו בחפירות ארכאולוגיות ופתיחתו לציבור בחסות רשות הטבע והגנים. לצד הנוצרים, ניכסו את כורסי פעילים רוחניים-אלטרנטיביים, שתיארו את האתר כ"פורטל" לריפוי אלמנט המים בפלנטה, הנתון בתוך מערך נקודות עוצמה "אנרגטיות". האחרונים עורכים במקום טקסים, ומספרים אודות סגולותיו המיוחדות.
לקדושה מיוחדת זכה מרחב הספסלים שהציבה הרשות במקום. המיתוסים אודותיהם הופצו גם בידי הרשות והתקשורת, ואומצו בידי כלל מבקרי האתר. המאמר חושף את תרומתה המכרעת של ההסדרה הממלכתית באתר לשגשוג התאוריה והפעילות הרוחניות-אלטרנטיביות, ומציע מודל, הבוחן היבטים פונקציונליים של תהליך ההתקדשות, ומתייחס לשני צירים – הנגשה פיזית-טכנית ונגישות תרבותית-סמלית. באופן זה, מנותחים ההקשרים והאלמנטים הנוטלים חלק בתהליך היווצרות הגאוגרפיה המקודשת האלטרנטיבית.
האתר רוחש סיפורים ותיאוריות שונות ומשונות: מחייזרים שביקרו במקום ועד גביש קריסטל ענק המצוי בעומק האדמה. יש הטוענים כי ישו הגיע למקום כדי לטעון את גופו באנרגיות שיעזרו לו לרפא, וישנן עקרות שנשבעו כי לאחר ביקור באתר הביאו ילדים לעולם. […] אתר, שכבר מאות בשנים מהלך עלינו קסם, תהא הסיבה אשר תהא. (מתוך עלון רשות הטבע והגנים)
מחברת
מריאנה רוח-מדבר שפירא
קישורים
להצגת איור המסכם את מודל ההנגשה (פיזית-טכנית) והנגישות (תרבותית-סמלית) – הקישו כאן.
למאמר המערכת, של ענת קדרון, המתאר גם את המאמר הנוכחי – הקישו כאן.
לכריכת הגיליון ועמוד העורכים – הקישו כאן.
לדף הגיליון באתר כתב העת – הקישו כאן.
לגן הלאומי כורסי באתר רשות הטבע והגנים – הקישו כאן.
לברושור "קסם של מקום" שהופץ בידי רשות הטבע והגנים – הקישו כאן.
לעלון של רשות הטבע והגנים המתאר את מתחם הכנסיה החפור הקישו כאן.
לפוסט בפייסבוק אודות המחקר בדף "בחברת האדם" – הקישו כאן.
שנה
2019
שפה
עברית
אקדמי / לא אקדמי
פריט אקדמי
שם המפרסם / מקור
אופקים בגיאוגרפיה הוא כתב עת שפיט הרואה אור בהוצאת אוניברסיטת חיפה.
ציטוט ביבליוגרפי
רוח-מדבר שפירא, מריאנה, "'הספסלים המכושפים' בגן הלאומי כורסי – מקרה בוחן ליצירת גאוגרפיה מקודשת אלטרנטיבית", אופקים בגיאוגרפיה 97 (2019): 136—163.