You are currently viewing הרצאה: רוחניות יהודית בעידן החדש

הרצאה זו (כחצי שעה, באנגלית) סוקרת וממפה את מגוון הדרכים בהם נפגשים העידן החדש (New Age) והיהדות.
השם המלא של ההרצאה היה: "רוחניות יהודית בעידן החדש – תופעות יהודיות-ישראליות עכשוויות הצומחות במפגש עם תרבות העידן החדש".
מוצגים עשרה "טיפוסים" של מפגשים כאלו, עם דוגמאות רבות, תוך הצגת רקע תיאורטי רלוונטי ודיון במאפיינים ובמגמות של מרחב מתהווה ומגוון זה, ובין היתר בתהליך האקזוטיזציה של היהדות במרחב הניו אייג'י.
ההרצאה ניתנה בכנס הבינלאומי "קבלה והתעוררות רוחנית", שהתקיים כולו באנגלית באוניברסיטת בן גוריון בנגב, 20 עד 22 במרץ 2008.
למטה קישור למצגת ההרצאה ולהקלטת השמע שלה.
בכנס השתתפו חוקרים מרכזיים וחשובים בתחום הקבלה העכשווית ובתחום הרוחניות העכשווית מישראל ומהעולם, בכלל בועז הוס (שארגן את הכנס), יורם בילו, ואוטר הנגרף, גרהאם הרווי, חווה וויסלר, אליוט וולפסון, ג'יימס לואיס, צבי מרק, יהונתן גארב, יעקב אריאל, אדם קלין אורון, ועוד. לתכנית המלאה – הקישו כאן.
מאמרים בעברית ובאנגלית מייצגים פרוייקט מחקר זה. ראו לינקים בהמשך, המתארים מאמרים אלה ומכילים חומרים נוספים.

עשרת הטיפוסים המצויינים בהרצאה הם:
א. תורות קבליות מבית מדרשו של הרב אשלג
ב. נאו-חסידות והתחדשות יהודית
ג. לוח שנה ופרשנויות אלטרנטיביים
ד. תקשור של תורות וישויות יהודיות
ה. שמאניזם/פגאניזם, מאגיה ואקו-פמיניזם יהודיים
ו. אסכולות סינקרטיסטיות יהודיות ניו אייג'יות

טבעתי את המונח "Jew Age" כדי לתאר תופעות יהודיות ניו אייג'יות אלה.

ז. מערכות עיוניות יהודיות חדשות
ח. פרקטיקות גופנפש
ט. ייעוץ רוחני רוחני
י. 'תשמישי קדושה' יהודיים חדשים

להלן הקלטת השמע של ההרצאה:

להלן הקלטת השמע של השאלות והתשובות אחרי ההרצאה:

תקציר ההרצאה

תרבות העידן החדש מצויה במרכזה של מהפכה תרבותית עמוקה, המבוססת על העדפת ה"רוחני" על פני ה"דתי", המתבטאת למשל בביקורת חריפה על הממסדים הדתיים המסורתיים ובגישה פרניאליסטית. הבחנה זו עשויה להיות פוריה לצורך ניתוח התופעות הרוחניות החדשות המופיעות במפגש של הזהות היהודית (ובעיקר הישראלית) עם תרבות הניו אייג'. מדובר בתופעות שברובן אינן "דתיות", ובמיוחד לא במובן האורתודוכסי, ושברובן גם אינן "חילוניות".
בהרצאה אציג את הזהויות היהודיות החדשות הצומחות כיום (במיוחד בישראל), במפגש עם תרבות הניו אייג'. אפרוש עשרה טיפוסים של תופעות רוחניות, שרובם (למעט השניים הראשונים ברשימה) אינו מטופל במחקר כחלק משדה הזהויות היהודיות העכשוויות: תורות קבליות בהשראת הרב אשלג; ניאו-חסידות והתחדשות יהודית; ציון אלטרנטיבי של שבתות וחגים ופרשנויות אלטרנטיביות; תקשור של תורות וישויות מהמסורת היהודית; שמאניזם, פגאניזם, כישוף ואקו-פמיניזם יהודיים/עבריים; שיטות סינקרטיסטיות ניו אייג'יות יהודיות; מערכות עיוניות יהודיות חדשות; פרקטיקות יהודיות בדגש על גופנפש; ייעוץ רוחני יהודי; "תשמישי קדושה" חדשים.
פריסת טיפוסים אלה מלמדת על הדגשים, התכנים והאידיאלים החדשים של הזהויות הרוחניות היהודיות הנוצרות בימינו, ברוח העידן החדש, ועל אופני המצאת המסורת היהודית מחדש.

תומר פרסיקו כתב על הכנס בבלוג שלו, וסיכם את ההרצאה כך:
"מריאנה רוח-מדבר היא מרצה וחוקרת בתחום הרוחניות האלטרנטיבית והיהדות העכשווית, ומרצה באונ' תל-אביב.

ד""ר רוח-מדבר דיברה על הסצנה הניו-אייג'ית היהודית. למרות שביהודית קשה יותר למצוא מחיצה חדה בין רוחניות לדת [שלא כמו בנצרות למשל, שם היא ממש מתבקשת מתוך ההגיון התיאולוגי הפנימי – ת.פ.] בכל זאת יש רוחניות יהודית שהיא לא ""דתית"".

היא מנתה עשרה סוגים של תופעות ניו-איג'יות ישראליות-יהודיות:

1) תורות קבליות ששורשן בתורתו של הרב אשלג: ""המרכז לקבלה"" ו""בני ברוך"" (קצת אנגלוסקסי ולכן יותר מוכר).
2) ניאו-חסידות. תוצאה של למפגש בין היהדות לתנועות ההיפים של שנות השישים. מחולקים שלתי קבוצות: רדיקלית (אוהד אזרחי, מרדכי גפני [שכמובן ברח מהארץ אחרי שהואשם בהתרדה מינית – ת.פ.]) ומסורתית יותר (ר' נחמן).
3) לוח שנה ופרשנויות אלטרנטיבים. טקסים אלטרנטיבים במרכזים ניו-אייג'יים שאין להם קשר ממשי ליהדות האורתודוקסית לבד ממועדיהם: שבתות וחגים. כמו גם אותם פסטיבלים המוניים (בראשית, שנטיפי, בומבמלה) שמתקיימים בחגים ונוהגים לציין אותם. הפרשנויות לחגים שם הן אלטרנטיביות: פרשנויות יונגיאניות, פמיניסטיות וכו'.
4) תקשור עם דמויות יהודיות: האר""י, אליהו, מטטרון, ישו. זו דרך פוריה שבה רעיונות חדשים, ניו-אייג'יים, מועברים דרך כלים עתיקים.
5) שמאניות יהודית, פגאניות יהודית, מאגיה ואקו-פמיניזם יהודי. השכינה ולילית מקבלים מוקד. R. Gershon Winkler למשל.
6) סינקרטיזם יהודי-ניו-אייג'י. למשל רייקי יהודי, יוגה יהודית, עירוב של בודהיזם ויהדות. או שי טובלי עם הבודהה מאוריון שהסביר למה היהדות נוצרה ולמה הייא מיותרת כיום.
7) תיאוריות ""מדעיות"" ניו-אייג'יות יהודיות. כמו של ימימה אביטל המערבבת פסיכולוגיה ניו-אייג'ית ויהדות. גם ערבוב של אלמטים מאריך פון-דניקן.
8) גישות הוליסטיות של גוף-נפש. מדיטציה, שיאצו וכו'. למשל יוגת-אותיות (עבריות), או ר' אליהו עזרד הקים מרכז ""אחלמה"" לריפוי יהודי.
9) יעוץ רוחני על פי היהדות. נומרולוגיה, אסטרולוגיה יהודית, קלפי טארות יהודיים. למשל נתנאלה מגר.
10) תשמישי קדושה יהודיים. שופר, טלית, תפילין שמשתמשים בהם בדרכים חדשות בניו-אייג'. למשל גם כלפי ר' נחמן, תמציות פרחים מישראל, אותיות קבליות על העורף, וכו'.

כמובן שרבים לא רואים את זה כ""יהדות"", אם כי כל חידוש יהודי תמיד נחשד בזרות, לפני שהתקבל."

מחברת

מריאנה רוח-מדבר

קישורים

לסקירה של תומר פרסיקו אודות הכנס, בבלוג שלו, הקישו כאן.

לתכנית הכנס הקישו כאן.

תאריך

20-22/03/2008

שפה

עברית

אקדמי/לא אקדמי

פריט אקדמי

ציטוט ביבליוגרפי

מומלץ להפנות אל המאמר הרלוונטי, ר' קישורים בהמשך.

כתיבת תגובה