You are currently viewing הרצאה: ביקורת על תרבות העידן החדש או העידן החדש כביקורת תרבות

חקר תרבות עכשווית מזמן הנכחה חריפה של המעורבות הרגשית והערכית של החוקרת בתוצאות מחקרה. מאחר שהניו אייג' הוא תרבות נגד, הוא מבקר גם את השיח האקדמי. לכן, כל ביקורת מלומדת כנגד הניו אייג' עומדת כנגד ביקורת "ראי" מצידו על השיח המחקרי.
מצב מורכב זה תואר ונותח בהרצאה בכנס השנתי של האגודה הסוצילוגית הישראלית ב-2006.
ההרצאה היוותה חלק ממושב בראשות נורית זיידמן, תחת הכותרת "רוחניות ועידן חדש", בכנס השנתי ה-37 של האגודה הסוציולוגית הישראלית, שהוקדש לנושא "סוציולוגיה, אתיקה, פוליטיקה", באוניברסיטת בר אילן, 22-23 בפברואר, 2006.
למרבה הצער, אין הקלטה/וידיאו של ההרצאה; יש תקציר ומצגת.

ההרצאה מהווה חלק מפרוייקט מחקר של רוח-מדבר שפירא על המו"מ התרבותי המורכב בין השיח האקדמי לבין הרוחניות האלטרנטיבית העכשווית.

תקציר

חקר תרבות עכשווית מזמן הנכחה חריפה של המעורבות הרגשית והערכית של החוקרת בתוצאות מחקרה (בהיותה מעורבת ביוגרפית בתרבות העכשווית). וכך, גם תרבות העידן החדש (=העיד"ש) מצויה במרכזם של פולמוסים ציבוריים, בהם חוקריה מתגלים כשחקנים פעילים – בין במכוון ובאופן ישיר ובין בלא יודעין ובעקיפין.
כמעט כל סוגיה שבמחקר באשר לתרבות העיד"ש שנויה במחלוקת בין החוקרים, שחלקם מבקרים את התופעה בהסתמך על מערכות ערכים המנוגדות לאלה שמאפיינים את העיד"ש, וחלקם ממחזרים את התורות העיד"שיות המבקרות את התרבות המערבית של מוסדות הזרם המרכזי. ביקורת הדדית זו ממחישה ומבליטה את החלק שנוטלת האקדמיה במאבקים תרבותיים ואת העדר הנייטרליות של תוצאות מחקריה. הדבר גם מאפשר להציג כמשקל נגד לביקורת על תרבות העיד"ש את האפשרות שהעידן החדש אינו אלא ביקורת תרבות.
בהרצאה אדגים בקצרה את יחסי הגומלין שבין סוגיות מחקריות שבמחלוקת בנושא העיד"ש לבין פולמוסים ציבוריים, ואת ההתפתחות המקבילה של שני אלה. כך, למשל, במקביל להתמתנות הביקורת הציבורית כנגד פעילותן של תנועות דתיות חדשות ולצמיחת ביקורת נגדית כנגד פעילות אנטי-כיתתית, התפתח במחקר הפסיכולוגי מודל טיפול חדש בחברי כתות היוצאים מתוכן, שהחליף את מודל "ביטול התוכנה" (deprogramming) ב"ייעוץ יציאה" (exit counseling). במקביל, התפקיד הבולט של חוקרים "מודאגים" בוועדות ממלכתיות, בעדויות מקצועיות בבתי-משפט ובדיווח לתקשורת הומר בתפקיד חדש שנוטלים על עצמם החוקרים – הגנה על הפלורליזם הדתי, חירות הפולחן, הזכות לפרטיות וכד'. ארגוני החוקרים העוסקים ברוחניות אלטרנטיבית המתבלטים וצומחים בעשור האחרון מתאפיינים בגישה מגוננת, אמפתית ואפולוגטית כלפי הרוחניות.
לבסוף, יש לציין מגמה המופיעה בקרב חוקרי העיד"ש בשנים האחרונות, התורמת למבט מורכב על ההצגה הנ"ל. חוקרים כיום נוטים להציג את המגמות המרכזיות בתרבות הכללית באותו אופן שבו הוצג במחקריהם העיד"ש לפני כעשור. יש לשקול את הזיקה בין תופעה אקדמית זו לבין חלחולה הריאלי של תרבות העיד"ש לתוך הזרם המרכזי בחברה. בנוסף, ככל שתרבות העיד"ש מתקרבת למרכז הלגיטימציה הציבורית, כך משתנה אופי הביקורת עליהָ, מביקורת המתייחסת לשוליים "הזויים" – המסכנים את הקונצנזוס החברתי – לביקורת המתייחסת לזרם המרכזי – הנוקט בטכניקות של כפיה וכח לייצור נורמות ואמיתות חברתיות.

מחברת

מריאנה רוח-מדבר שפירא

קישורים

להורדת קובץ התקציר של ההרצאה – הקישו כאן.
להורדת קובץ תכנית הכנס – הקישו כאן.
לקול הקורא לקראת הכנס – הקישו כאן.

תאריך

23/02/06

שפה

עברית

אקדמי / לא אקדמי

פריט אקדמי

ציטוט ביבליוגרפי

רוח-מדבר, מריאנה, "ביקורת על תרבות העידן החדש או העידן החדש כביקורת תרבות", הרצאה בכנס השנתי ה-37 של האגודה הסוצילוגית הישראלית, אוניברסיטת בר אילן, 23/02/2006.

כתיבת תגובה