מאמר זה (כ-10,500 מילים באנגלית, ויש דומה לו בעברית – ר' קישור להלן) עוסק בפרשנות רוחנית עכשווית של אגדה יהודית עתיקה – על ציד מכשפות שערך ר' שמעון בן שטח באשקלון במאה השניה לפני הספירה.
הוא מציג השוואה בין שלושה מנהיגים רוחניים בישראל, שכל אחד/ת מהם מעצב/ת-מחדש את הסיפור העתיק באופן שונה, תוך ביטוי של ערכים שונים – הן ביחסם ליהדות, הן באופי הפמיניזם שלהם, והן ביחס למקומו של הקסם בעולם.
המאמר התפרסם בכתב העת החשוב בתחום מדעי היהדות, היוצא לאור מטעם המרכז למחקר עברי ויהודי של אוניברסיטת אוקספורד – Journal of Jewish Studies.
תקציר
מחקר זה מנתח את הקוסמולוגיה והתיאולוגיה המעוצבות בידי הרוחניות האלטרנטיבית העכשווית, ביחס לקשר שבין כישוף ונשים. הוא מעלה סוגיות כגון חילון והקסמה מחדש, זהויות דתיות/רוחניות ופמיניזם.
מקרה המבחן הוא כתבים עכשוויים של מנהיגים רוחניים אלטרנטיביים ישראליים, כשהם מספרים מחדש אגדה מהספרות הרבנית, אודות ציד המכשפות באשקלון שהוביל ר' שמעון בן שטח. הסיפור עוצב מחדש בשלושה אופנים שונים בידי דוברים המייצגים דרכים שונות יהודיות-ישראליות דתיות/רוחניות: היהדות הרפורמית (פרופ' רוחמה וויס), יהדות מתחדשת (ר' אוהד אזרחי), וניאו-שמאניזם (דב טרובניק).
כל הטקסים הרוחניים האלטרנטיביים העכשוויים שנותחו במחקר מביעים את ההזדהות של מחבריהם עם האנטי-גיבורות הנדחות, המכשפות מאשקלון. חלקם מנכסים את היהדות, בעוד אחרים מבקרים אותה; חלקם כותבים מתוכה, בעוד אחרים מחוץ לה. שלושת הטקסטים הרוחניים האלטרנטיביים משקפים תפיסות קוסמולוגיות שונות ביחס לסוגיות של חילון לעומת הקסמה-מחדש, כמו גם תיאולוגיות או תיאָלוגיות שונות. הם גם מבטאים צלילים פמיניסטיים דתיים מובהקים, הנעים מפמיניזם ליברלי לתרבותי-אימהי ואקו-פמיניזם.
מחברת
מריאנה רוח-מדבר שפירא
קישורים
ניתן להוריד את המאמר (ללא סיסמה) מהדף שלו באתר כתב העת.
לדף על הגן הלאומי באשקלון, עם ממצאים עתיקים ופגאניים – הקישו כאן
במאמר מנותחים טקסטים של רוחמה וויס (ר' כאן), פלא אוהד אזרחי (ר' כאן) ודב אהבה/טרובניק (מתוך הספר המופיע כאן). לטקסט מעניין נוסף, שהתפרסם אחרי ביצוע המחקר, של כרמית מזרחי, הקליקו כאן.
שנה
2021
שפה
אנגלית
אקדמי / לא אקדמי
פריט אקדמי
שם המפרסם / מקור
Journal of Jewish Studies
ציטוט ביבליוגרפי
Ruah-Midbar Shapiro, Marianna, “Witch-Hunt or Women’s Oppression? The Secularization and Re-Enchantment of the Witches of Ashkelon Tale by Contemporary Spiritualities’ Leaders”, in Journal of Jewish Studies 72.1 (Spring 2021): 164-190.