You are currently viewing מאמר: קידוש האקראיות בטקסים מאגיים וירטואליים

האם אי פעם פתחתם בקלפים באתר אינטרנט? …האם זה שונה מפתיחה של קלפים מחפיסה? במאמר זה מנותחים כל טקסי הדיבינציה (ניחוש) בגרסתם החדשה, הוירטואלית: מה משתנה בתהליך הוירטואליזציה מבחינת ההיגיון הפנימי של המאמינים? לטענתי, נוצר בתהליך זה היגיון חדש, שהולך ונעשה רווח בתרבות שלנו – היגיון של קידוש האקראיות.
המאמר (כ-13,500 מילים באנגלית) פורסם ב- Numen: International Review for the History of Religions – כתב עת מהשורה הראשונה בעולם בתחום חקר הדתות (הנחשב בעיני חוקרים רבים במדעי הרוח ככתב העת החשוב ביותר בעולם בתחום חקר הדתות).

המאמר מציג את תופעת טקסי הדיבינציה שבמרחב הוירטואלי (אתרי אינטרנט ותוכנות), ומבקש לעמוד על מאפייניה התיאולוגיים, השלכותיה, והזיקות בינה לבין מאפייני הרוחניות האלטרנטיבית שמחוץ למרחב הוירטואלי. בלב המאמר מוצג ההיגיון החדש – "אקראיות מקודשת" – כעיקרון המסביר פעילות וירטואלית זו (כמו גם את הרוחניות האלטרנטיבית בכלל).
הוירטואליזציה מפקיעה את ההיגיון של הרציונליזציות המסורתיות לטקסי הדיבינציה. בהתאם, שיח המשתמשים והיצרנים של דיבינציות וירטואליות מקדש את המרחב הוירטואלי ומציג אותו כזירה מובחרת לפעילות מטא-פיזית (המערבת את הנשמה, אלהים וכד'). הביצוע הוירטואלי של הטקס מטפח מאפיינים ייחודיים, המתבטאים הן במובנים טכניים והן בהיווצרות תיאולוגיה ואתיקה חדשות: שמירה על פרטיות המשתמש/ת והימנעות מתיעוד; אפשרות נרחבת למניפולציות מצד המשתמש/ת; נגישות, אוטומטיזציה ומיידיות בביצוע דיבינציה; אינפלציה של שיטות דיבינציה וחשיפה למגוון רחב של שיטות; יחס שוויוני לשיטות דיבינציה שונות (ולמקורותיהן התרבותיים); חשיבות רבה לאמצעי המחשה חוויתיים שבמוֹקדם הוויזואליזציה; התאמה אישית גוברת של מאפייני הטקס לצורכי המשתמש/ת; ועוד. תופעה משמעותית ביותר היא הגברת האחריות המוטלת על המשתמש/ת בשלבי הטקס השונים (בחירת השיטה וניסוח השאלה, ביצוע הטקס, מתן הפרשנות), כתחליף לסמכותו של כהן הדת.
השיח הרוחני הוירטואלי מלמד על עירוב וטשטוש מתמיד בין רציונליזציות מחולנות לכאלה שהן דתיות-"קלאסיות". הדיבינציה הוירטואלית משמשת, אם כן, דוגמה לכך שברוחניות העכשווית אין סתירה אלא זיווג פורה בין רוחניות ומאגיה לבין טכנולוגיה.

מחברת

מריאנה רוח-מדבר

קישורים

לאתר כתב העת – הקישו כאן.

לדף הגיליון באתר כתב העת – הקישו כאן.

תאריך

2014

שפה

אנגלית

אקדמי / לא אקדמי

פריט אקדמי

שם המפרסם / מקור

Numen – International Review for the History of Religions

ציטוט ביבליוגרפי

Ruah-Midbar, Marianna, “The Sacralization of Randomness – The Theological Imagination and the Logic of Computerized Divination Rituals”, in Numen – International Review for the History of Religions 61.5-6 (2014): 619-655.

כתיבת תגובה