You are currently viewing הרצאה: דוחות מדינה ישראליים על "כתות" – עיון ביקורתי

עיון ביקורתי על המאבק סביב "כתות" בחברה הישראלית, דרך ניתוח של דוחות ישראליים רשמיים – הרצאות בנושא פרוייקט מחקר זה נישאו בפורומים שונים (בעברית ובאנגלית), ואף פורסמו מאמרים במסגרתו.
לפניכם מצגת ההרצאה, ולינקים שימושיים נוספים.
בין היתר, הרצאה בנושא זה נישאה בכנס על תנועות דתיות חדשות והתקבלותן בישראל, במכון ון-ליר בירושלים, ב-7 בספטמבר 2011, ובכנס השנתי של האגודה הישראלית לחקר שפה וחברה באוניברסיטת תל אביב, ב-24 ביוני 2019.
(לדוגמאות של הצגת מחקר זה באנגלית – ר' דף זה.)

תקציר

מאז 1982 ועד 2011, פרסמה מדינת ישראל ארבעה דוחות העוסקים בתד"ח, המציגים תופעות אלה כסכנה. בשנות ה-1980 אנו מוצאים שיח קולקטיביסטי, בו המדינה תופסת את עצמה כמגנה על גבולות הקולקטיב מפני איומים חיצוניים, ומייצגת את שלל המגזרים בתוכה בעשותה כן, תוך חיפוש אחר הערכים הקונצנזואליים. בשנות ה-90 מצטייר שלב ביניים, בו המדינה מנסה לאזן בין שמירה על חירויות הפרט לבין הגנה על אינטרסים של ציבורים רחבים. הדוח מ-2011 מתמקד רק בשאלות של פגיעה בפרט.
על רקע התובנה ממחקרים קודמים, כי יחסן של חברות לתד"ח מלמד רבות על החברות עצמן, אנו מוסיפים וטוענים, כי כאשר חברה משתנה, אף יחסה לתד"ח משתנה. בהתאם, בכל נקודת זמן התד"ח מייצגות עבור החברה הישראלית איום נתפס שונה (וכך משתנים גם ערכים הנזכרים בדוחות, גופים המשתתפים בדוח, מקומו של הציבור בשיקולי הדוח, חריפות ההמלצות ואופיין, ועוד).
אנו מראים כיצד ארבעת הדוחות הישראליים משקפים אבני דרך בשלושה תהליכי שינוי מרכזיים שהתחוללו בחברה הישראלית בעשורים האחרונים: מאתוס קולקטיביסטי-הגמוני לרב-מיגזרי, מאתוס הממוקד בחברה לכזה הממוקד בפרט, ומאתוס לאומי לאוניברסלי.

מחברים

מריאנה רוח-מדבר שפירא

אדם קלין-אורון

קישורים

הדוחות הממשלתיים הכלולים במחקר, הינם:
1. דוח המשטרה 1981
2. דוח תעסה-גלזר 1987 (חלקים מהדוח זמינים דרך הכתובת הזו.)

3. דוח ליאל 1995
4. דוח משרד הרווחה 2011 (דוח זה זמין כאן.)

שפה

עברית, אנגלית

אקדמי / לא אקדמי

פריט אקדמי

ציטוט ביבליוגרפי

לציטוט ביבליוגרפי, מוטב לפנות לגרסאות שפורסמו כמאמרים בעברית או באנגלית.

כתיבת תגובה