אופי התגובה החברתית לתנועות דתיות חדשות מלמדת למעשה על החברה עצמה, זו המגיבה אליהן.
כך, למשל, בבריטניה ובארה"ב "כתות" הואשמו בעיקר בשטיפת מוח; בארה"ב הן נשאו בעוון התפרקות המשפחה ובחטאים כלכליים שונים; בצרפת – הן הוצגו כחורשות מזימות פוליטיות וכחותרות תחת הלאומיות החילונית הצרפתית, לאיסיטה (Laïcité), הדורשת הפרדה בין דת ומדינה; בגרמניה התד"ח הוצגו כמשתמטות מתשלומי "ביטוח לאומי" וכסכנה לדמוקרטיה; ביפן הן נחשדו בפגיעה בסיכויי ההצלחה של צעירים בעבודה.
ומה בישראל? עיון בדוחות שנכתבו בידי גופי מדינה ביחס ל"כתות" משמשת לנו לניתוח החברה הישראלית, ערכים, תהליכים ושינויים מרכזיים בתוכה.
הבעש"ט אמר כי […] כשרואה האדם איזה איש שעושה רע או שמספרים לפניו מאיזה איש שעשה רע, ידע בבירור שיש בו שמץ מנהו מאותו הדבר עצמו, ואף אם הוא צדיק מכל מקום יש בו קצת דקצת מאותו ענין… ("ערבי נחל" – ספרו של רבי דוד שלמה אייבשיץ בן המאות 19-18, פרשת לך לך)
תקציר
מאז 1982 ועד 2011, פרסמה מדינת ישראל ארבעה דוחות העוסקים בתד"ח, המציגים תופעות אלה כסכנה. בשנות ה-1980 אנו מוצאים שיח קולקטיביסטי, בו המדינה תופסת את עצמה כמגנה על גבולות הקולקטיב מפני איומים חיצוניים, ומייצגת את שלל המגזרים בתוכה בעשותה כן, תוך חיפוש אחר הערכים הקונצנזואליים. בשנות ה-90 מצטייר שלב ביניים, בו המדינה מנסה לאזן בין שמירה על חירויות הפרט לבין הגנה על אינטרסים של ציבורים רחבים. הדוח מ-2011 מתמקד רק בשאלות של פגיעה בפרט.
על רקע התובנה ממחקרים קודמים, כי יחסן של חברות לתד"ח מלמד רבות על החברות עצמן, אנו מוסיפים וטוענים, כי כאשר חברה משתנה, אף יחסה לתד"ח משתנה. בהתאם, בכל נקודת זמן התד"ח מייצגות עבור החברה הישראלית איום נתפס שונה (וכך משתנים גם ערכים הנזכרים בדוחות, גופים המשתתפים בדוח, מקומו של הציבור בשיקולי הדוח, חריפות ההמלצות ואופיין, ועוד).
אנו מראים כיצד ארבעת הדוחות הישראליים משקפים אבני דרך בשלושה תהליכי שינוי מרכזיים שהתחוללו בחברה הישראלית בעשורים האחרונים: מאתוס קולקטיביסטי-הגמוני לרב-מיגזרי, מאתוס הממוקד בחברה לכזה הממוקד בפרט, ומאתוס לאומי לאוניברסלי.
מחברים
מריאנה רוח-מדבר שפירא
אדם קלין-אורון
קישורים
כתב העת Journal for the Scientific Study of Religion (JSSR) הוא מהטובים ביותר בעולם בתחום חקר הדתות. למידע נוסף על כתב העת – הקישו כאן.
לדף הגיליון בו התפרסם המאמר, באתר כתב העת – הקישו כאן.
לדף המאמר באתר כתב העת – הקישו כאן.
לאתר האגודה למחקר מדעי של הדת (Society for the Scientific Study of Religion) – הקישו כאן.
לדף הפייסבוק של האגודה – הקישו כאן.
שנה
2013
שפה
אנגלית
אקדמי / לא אקדמי
פריט אקדמי
ציטוט ביבליוגרפי
Ruah-Midbar, Marianna, and Adam Klin Oron, “'Tell me Who your Enemies are' – Israeli Government Reports on NRMs”, in Journal for the Scientific Study of Religion 52.4 (2013): 810–826.