You are currently viewing מאמר מחקרי: "פיתויי הלגיטימציה – האימוץ והעיבוד של דמותה של לילית ברוחניות הפמיניסטית העכשווית"

מאמר זה סוקר את המופעים הרבים והמגוונים של דמותה של לילית ברוחניות הפמיניסטית בעשורים האחרונים, בעולם היהודי וגם מעבר לו. המאמר בוחן מהם הערכים והמסרים הגלומים באימוצה ובעיצובה של דמות זו, ומגלה שהם סותרים – במגוון תחומים. לבסוף, המסקנה היא כי דמותה של לילית מהווה כלי לביסוס לגיטימציה.
המאמר באנגלית (כ-7,600 מילים).
בנוסף למאמר זה, קיימים פריטים נוספים – מאמר והרצאות המציגים את פרוייקט המחקר אודות לילית. ר' לינקים למטה.
"איני זוכרת כיצד אפילו שמעתי על לילית, אבל שאלתי את סיפורה משום שהוא התאים לצרכיי הנוכחיים."
מתוך: ג'ודית פלאסקו (בעריכת דונה ברמן), בספרה The Coming of Lilith: Essays on Feminism, Judaism, and Sexual Ethics, 1972-2003 – עמ' 86.

תקציר

הקריירה של לילית מתחילה כשֵדה ערפדית נמוכת-מעמד בשומר העתיקה, אבל בטקסטים קבליים בימה"ב המאוחרים היא זוכה להוות חלק מהפלירומה השמיימית, בראש כוחות הטומאה. ההתעניינות העממית היהודית בה צוברת תאוצה החל מאמצע האלף הראשון לספירה, והיא מוכרת גם בעולם הנוצרי והמוסלמי, במיתולוגיה הערפדית ועוד.
מיתוס "משולב" של הסיפורים השונים (והלעתים-סותרים) אודותיה במסורות היהודיות יספר על שדה מזיקה המתגוררת במדבר או בחורבות או במעמקי ים-סוף, שואפת לפלוש לבתים, ולהביא בכנפיה חורבן לתוכו ואל יושביו. היא מסוכנת במיוחד ליולדת ולתינוק, ועסוקה בפיתוי מיני של גברים, במיוחד בשעות הליל. היא נבראה יחד עם אדם, עוד בטרם נבראה חווה, אולם סכסוך על התנוחה המינית הוביל אותה לנטוש את אדם, ולבחור בייעוד של הזקה לצאצאיו.
עם כל רמת מעלתה והפופולריות שצברה – דמותה של לילית מתוארת בכל הנ"ל כחלק מהרוע בעולם, בהקשרים של איסורים, טומאות וסכנות. לעומת זאת, החל משנות ה-70 של המאה ה-20, לילית מככבת כדמות חיובית במסגרת השיח הרוחני הפמיניסטי. לראשונה היא זוכה להערצה – בין כמנהיגה ראויה לחיקוי ובין כאנטי-גיבורה שיש לפרש מחדש סיפורה ולחשוף את העוול שנגרם לה. לילית מגולמת בשיח זה בשלל דרכים: ביצירות אמנות, במיתוסים חדשים, במקדשים וירטואליים, בספרות קומיקס ומשחקי מחשב, בטקסי מאגיה מינית, בתפילות לשמה, במעגלי נשים ועוד. המחקר הפמיניסטי בזירה האקדמית תורם אף הוא לתחייתה של לילית כדמות נערצת.
בזירה תוססת זו צומחת למעשה דמות ארכיטיפית נשית חדשה לחיקוי, המייצגת ערכים פמיניסטיים שונים (ואף מנוגדים). בהרצאה אדגים שדה זה בו דמותה מעוצבת מחדש כמקור להשראה בשיח הרוחני האלטרנטיבי, ואנתח את השוני הרב בין מגוון דרכי העיצוב של דמותה האפלה (או האפלה-לשעבר) כסמל להערצה ולחיקוי, ואת משמעות אימוץ דמות/יות זו/אלה.

מחברת

מריאנה רוח-מדבר שפירא

קישורים

לדף הגיליון בכתב העת – הקישו כאן.

לדף המאמר באתר כתב העת – הקישו כאן.

תאריך

מאי 2019

שפה

אנגלית

אקדמי / לא אקדמי

פריט אקדמי

שם המפרסם / מקור

"יהדות מודרנית", ובאנגלית: Modern Judaism – A Journal of Jewish Ideas and Experience

כתב העת "יהדות מודרנית" עוסק ברעיונות ובחוויה היהודיים, והוא אחד מכתבי העת המרכזיים בתחום היהדות המודרנית. הוא רואה אור מאז 1981, בידי הוצאת אוניברסיטת אוקספורד.
כתב העת מדורג בידי SJR בחמש קטגוריות דיסציפלינריות שונות. ב-2017, הוא דורג Q1 בקטגוריית חקר הדתות. Q2 בקטגוריית לימודי התרבות, Q1 בקטגוריית ההיסטוריה.

ציטוט ביבליוגרפי

Ruah-Midbar Shapiro, Marianna, “The Temptation of Legitimacy – Lilith’s Adoption and Adaption in Contemporary Feminist Spirituality”, in Modern Judaism – A Journal of Jewish Ideas and Experience 39.2 (May 2019): 125-143.

כתיבת תגובה