You are currently viewing הרצאה: תפיסות של העבר ודימויי גוף בשיח הרוחני העכשווי

כיצד מספרים בשיח הרוחני את סיפור העבר? כיצד הם מתארים את הגוף האידיאלי? ומה הקשר בין תפיסות הזמן לבין דימויי הגוף ברוחניות הניו אייג' (וברפואה האלטרנטיבית/משלימה)?
תשובות לשאלות אלה הוצגו בהרצאה בכנס האגודה האנתרופולוגית הישראלית. טענות אלה הופיעו גם במחקרים שפרסמה רוח-מדבר שפירא.
התיזה חוזרת על ממצאים ממקרה המבחן המתואר בפרק העיקרי בדוקטורט של רוח-מדבר (ר' כאן) וחלקית במאמר שעסק בנרטיבים של העבר בשיח הניו אייג' היהודי-ישראלי (ר' כאן).
ההרצאה, תחת הכותרת "תפיסות של העבר ודימויי גוף בשיח העידן החדש ובשיטות ריפוי אלטרנטיביות", התקיימה במושב בראשות שירלי בר לב, בנושא "הגלובליזציה של הגוף הבריא / חולה: השיח המתחדש אודות הגוף", בכנס השנתי של האגודה האנתרופולוגית הישראלית בשדה בוקר, 19-20 במאי 2004.

תקציר

בשיח העידן החדש אני מזהה שלוש תפיסות של העבר, הן הפרטי והן הקיבוצי. תפיסות העבר מציירות דימוי גוף מועדף, המציין בריאות, חוכמה ואושר, והוא הגוף הילדותי, התינוקי או העוּבּרי. לעומתו – תפיסות העבר מציירות דימוי גוף פגום, המציין חולי, סבל ומגבָּלה, והוא הגוף הבוגר והמחובְרָת. דימוי הגוף המועדף מתאים אף לגוף הקיבוצי המדומיין של תנועת העידן החדש כולה (ולא רק לפרטים בתוכה), בעוד דימוי הגוף המדומיין של הזרם המרכזי של העולם המערבי המודרני הוא של הגוף הפגום.
בתורות העידן החדש השונות- החֵל בתקשורים, עבוֹר בסיפורי הרפתקאות, וכלה בשיטות ריפוי אלטרנטיביות – משתקפות אותן שלוש תפיסות העבר, הקשורות בדימויי הגוף החיובי והשלילי. כך, הרציונל של פרקטיקות ריפוי שונות ופרקטיקות של אורח חיים מועדף מוסברות על ידי נראטיבים בעלי קווים דומים ועל ידי השאיפה לשנות את דימוי הגוף. נראטיבים משותפים אלה מסבירים שלל תפיסות עולם, תורות ומנהגים בעידן החדש, ולכן קושרים ביניהם למערכת אחת.
לנראטיבים אלה עשוי להיות ביטוי ישראלי מקורי, לצד ביטויים אוניברסליים המאומצים בישראל. עם זאת, המבנה הכללי של הנראטיבים הוא משותף לעידן החדש בישראל ומחוץ לה. כמו כן, נראטיב העבר האופייני לעידן החדש מעודד תחושת אחווה, קירבה וסקרנות כלפי בני כל העמים וכלפי תרבויות שונות.
להלן רשימה חלקית של מגוון תֵמות ופרקטיקות של העידן החדש, המוסברות באמצעות נראטיבים אלה של זמן וגוף: העדפת אוכל "טבעי"/ אורגאני, ריפוי בעזרת נענועים, עידוד החצנת הביטוי הרגשי, התפתחות אישית באמצעות תרגול שיטות נשימה, גישה משחקית, תראפיות נפשיות המשלבות שכתוב סיפורים פרטיים, נסיונות לממש היבט נשי של האישיות, התעניינות בסיפורי אטלנטיס האגדית, טקסים המבטאים קשר קרוב לאדמה, תראפיות נפשיות הקשורות ב"ילד/ה הפנימי/ת" ועוד.

מחברת

מריאנה רוח-מדבר שפירא

קישורים

להורדת קובץ התקציר של ההרצאה – הקישו כאן.
להורדת תכנית הכנס – הקישו כאן.
להורדת ספר התקצירים – הקישו כאן.

תאריך

19/05/2004

שפה

עברית

אקדמי / לא אקדמי

פריט אקדמי

ציטוט ביבליוגרפי

לצורך הפניה ביבליוגרפית, מוטב להתייחס לאחד המאמרים שפורסמו במסגרת פרוייקט מחקר זה. ר' קישורים לפריטים אלה להלן.

כתיבת תגובה