"קלקלנו את העולם – אנו עשינו זאת. האדם עשה זאת. כל מה שהיה יפה, כל מה שהיה טוב, ניפצנו. עכשיו, הכל מתחיל מחדש." (דברי נח, מהסרט)
במאמר זה אנו מפרשות את הסרט "המבול" (Noah, 2014), ומזהות השקפות תרבותיות/ רוחניות/ דתיות שונות המצויות בעימות בחברה המערבית העכשווית: גישה חומרנית-הדוניסטית, פונדמנטליזם דתי ואקולוגי, ואקו-פמיניזם.
אנו מראות כיצד יוצר הסרט, דארן ארונופסקי, מבטא דרך דמותו של נח, גיבור הסרט, את הבעייתיות בעמדות התרבותיות השונות, כשהעלילה מוליכה את גיבורה דרך תהליך טרנספורמטיבי.
המאמר (באנגלית, כ-8500 מילים) פורסם בכתב העת של הוצאת אוניברסיטת טורונטו, קנדה – The Journal of Religion an Popular Culture.
מאמר נוסף של מריאנה רוח-מדבר שפירא ושל לילה מור עוסק בסרט זה, ומאמר אחר שלהן מוקדש לתימת המבול בקולנוע. ראו קישורים להלן.
תקציר
המאמר מציע מחקר פרשני של הסרט "המבול" (Noah) לדארן ארונופסקי. הסרט שואב השראה ממסורות רוחניות שונות, משמאניזם ועד בודהיזם, תוך שהוא נשען בכבדות על המדרש היהודי, ומוסיף שכבה של חידוש.
טענתנו העיקרית היא שהסרט מנסה להציג שלוש השקפות אודות סוגיות של דת, האנושות, הטבע ואלהים – תוך התנגדות לשתיים מהן והעדפה של אחת. כל אחת מהדמויות והקבוצות הסרט מייצגת אחת משלוש העמדות, כשגיבור הסרט נדרש להתמודד עם האופי הבעייתי של השקפת עולמו ולשנותה.
הסרט נוגע בסוגיות מכריעות: ההתחממות הגלובלית, מיצוי משאבי הטבע, חומרנות והדוניזם, פונדמנטליזם בזרמים הדתיים והסביבתניים, חשד בפרשנויות מבית מדרשו של הממסדי הדתי, ואמונות רוחניות דתיות ממוגדרות.
אם כן, הסרט "המבול" הוא תוצר תרבותי המפיץ רעיונות וערכים רוחניים בתוך תרבות המיינסטרים.
מחברות
מריאנה רוח-מדבר שפירא
לילה מור
קישורים
תאריך
אוקטובר 2020
שפה
אנגלית
אקדמי/לא אקדמי
פריט אקדמי
ציטוט ביבליוגרפי
Ruah-Midbar Shapiro, Marianna, and Lila Moore, “Three Religious-Cultural Worldviews in Noah (2014) – Hedonism, Fundamentalism, and Ecofeminism”, in The Journal of Religion and Popular Culture 32.2 (2020): 144-158.