הרצאה זו מציגה את עולם הקולנוע הרוחני האלטרנטיבי, כחלק מפרוייקט מחקר המתמקד בצמיחתה ההיסטורית של תנועה זו בראשית המאה ה-21, תוך אימוץ מאפיינים בני התקופה, ויצירת אומנות ייחודית השונה מהמדיה והקולנוע המיינסטרימיים.
ההרצאה של מריאנה רוח-מדבר שפירא ולילה מור התקיימה בכנס של האגודה האירופית לחקר אזוטריקה מערבית (ESSWE 7), שהתקיים באוניברסיטת אמסטרדם, הולנד, בקיץ 2019, והתמקד ב"אזוטריקה מערבית ותודעה: חזיונות, קולות, מצבי תודעה שונים" (- Western Esotericism and Consciousness: Visions, Voices, Altered States). מידע נוסף על הנושא המרכזי של הכנס מצוי בגרסה האנגלית של דף זה. ההרצאה התקיימה במושב שהוקדש לקולנוע ותקשורת.
ניתן להוריד את המצגת והתקציר, ולצערנו אין הקלטה/וידיאו.
קיימים מחקרים נוספים משותפים של החוקרות בתחום הקולנוע התנ"כי. הרצאה אודות מחקר אחר בתחום הקולנוע הרוחני, של מריאנה רוח-מדבר שפירא ושותף אחר, התקיימה באוניברסיטה אחרת באמסטרדם. ראו קישורים בהמשך.
תקציר
מאז יצאו לאקרנים סרטים כגון 'בליפ' (What the Bleep Do We Know) וההשקה של The Spiritual Cinema Circle (שירות מנויים חודשי המפיץ סרטים בנושאים רוחניים) בשנת 2004, הרבה סרטים ומוצרי מדיה שעומדת מאחוריהם מוטיבציה רוחנית הפכו לזמינים. הסרט 'בליפ' והשירות של The Spiritual Cinema Circle הם אבני דרך המייצגות את מה שניתן להגדיר כתנועה תרבותית עולמית של מדיה וקולנוע רוחניים. זו תופעה ייחודית למאה ה -21 אשר עולה בקנה אחד עם, ומתקיימת על ידי, התפתחויות טכנולוגיות דיגיטליות, האינטרנט והמדיה החברתית.
מאפיין עיקרי של הנוף העכשווי של הקולנוע והמדיה הרוחניים הוא כמות גדולה של הפקות עצמאיות העוסקות בהיבטים של זרמים רוחניים חלופיים. ניתן לחלק סרטים אלה לז'אנרים טיפוסיים, כלומר, סרטים דוקומנטרים, סרטים בדיוניים וכד'. עם זאת, ניתוח טיפולוגי חושף תת-קטגוריות המוקדשות להצגת פרקטיקות רוחניות ייחודיות כגון: תקשור, גלגול נשמות, חזיונות במצבי תודעה חלופיים, אלכימיה, היפנוזה עצמית, ועוד. מחקר טיפולוגי של סרטים ומדיה בנושאים כאלה מדגים את נקודות המבט השונות, האסתטיקות והשיטות שבאמצעותן היוצרים והצופים/המשתמשים חוקרים תופעות של חילופי נפש/גוף.
בניגוד לזרם המרכזי של הקולנוע המוגבל על ידי אידיאולוגיות שמרניות, המתאים עצמו לערכי דת מסורתיים, ההפקות הרוחניות העצמאיות, הנעשות לעתים קרובות עם תקציב קטן, פונות לקהל מצומצם המחפש צורות חלופיות של רוחניות, כגון אזוטריקה עכשווית, אשר יכולות להשתלב בסגנון חיים מערבי. כתוצאה מכך, התורות הרוחניות המתוארות, משקפות את ההקשר החברתי והתרבותי של התנועה הרוחנית המודרנית. יתר על כן, כל תת-קטגוריה מציגה היבטים של תודעה דתית/רוחנית מנקודת מבט חזותית/אודיאלית/אמנותית. נדגים זאת באמצעות סקירת סרטים נבחרים, ובמיוחד נציג תפיסות חדשות ותובנות שעשויות להתעורר אצל הצופים, בין אם הם הדיוטות או מלומדים. המטרה העיקרית של הסרטים הרוחניים האלה היא הרצון לגרום שינוי רוחני ולהאיר את הציבור.
סרטים הנזכרים בהרצאה:She Sings to the Stars (2015)
The Alchemical Dream: The Rebirth of the Great Work (2008)
The Alma Drawings (2005)
The Secret (2006)
What the Bleep Do We Know (2004)
מרצות
מריאנה רוח-מדבר שפירא
לילה מור
קישורים
תאריך
2-4 ביולי 2019
שפה
אנגלית
אקדמי/לא אקדמי
פריט אקדמי
ציטוט ביבליוגרפי
Moore, Lila, and Marianna Ruah-Midbar Shapiro, "The Emergent Contemporary Movement of Spiritual Cinema and Media: "Explorations in Mind/Body Alternations", a lecture at the 7th Biennial Conference of the European Society for the Study of Western Esotericism (ESSWE), University of Amsterdam, 2-4 July 2019.