הסרט "המבול" (Noah, 2014) הוא מדרש קולנועי. מה זה אומר? שהוא מפרש מחדש את הסיפור המקראי על נח באופן יצירתי, משלים פערים שקיימים בסיפור, ומבקש להעביר מסר ערכי.
מאמר זה סוקר את מקורות ההשראה ששולבו אל תוך הסרט – החל במדרשי חז"ל וכלה בסיפורי זן בודהיזם, ומסביר מהן הבחירות הפרשניות של יוצרי הסרט ומה המסר שלהם.
המאמר (כ-11,000 מילים, באנגלית) פורסם בכתב העת החשוב ביותר בתחום המפגש בין דת וקולנוע – Journal of Religion and Film – המתפרסם בידי הוצאת אוניברסיטת נברסקה.
מאמר נוסף של מריאנה רוח-מדבר שפירא ושל לילה מור עוסק בסרט זה, ומאמר אחר שלהן מוקדש לתימת המבול בקולנוע. ראו קישורים להלן.
תקציר
מאמר זה מציע מחקר פרשני של הסרט "המבול" (Noah, 2014) של דארן ארונופסקי וארי הנדל. טענתנו העיקרית היא שהסרט מנסה להציג פרשנות עכשווית של סיפור המבול המקראי באמצעות שילוב ערכים ונושאים בוערים של החברה המערבית בת המאה ה-21, כגון סביבתנות, פונדמנטליזם ואקו-פמיניזם.
המאמר מפרט מסורות שונות שמשרתות כהשראה ליוצרי הסרט בספרם-מחדש את מיתוס המבול, ומרחיב לגבי המסורות המדרשיות ששולבו – או נשמטו – בתהליך יצירת המדרש הקולנועי החדשני.
הוא גם מצביע על הפסיכולוגיזציה של אלהים בסרט וההשלכות התיאולוגיות של תהליך זה.
מחברות
מריאנה רוח-מדבר שפירא
לילה מור
קישורים
תאריך
אפריל 2018
שפה
אנגלית
אקדמי/לא אקדמי
פריט אקדמי
ציטוט ביבליוגרפי
Moore, Lila, and Marianna Ruah-Midbar Shapiro, “Humanity's Second Chance: Darren Aronofsky's Noah (2014) as an Environmental Cinematic Midrash”, in Journal of Religion and Film 22.2 (April 2018): Article 35.