מהי "היפנוזה"? נדמה שכולנו יודעים את התשובה… אבל – האומנם אנו יודעים?
במחקר זה הופך השיח המדעי (אודות היפנוזה) אובייקט לעיון ביקורתי. מסתבר שהמחלוקת המדעית אודות השאלה הפשוטה "מהי היפנוזה" היא חריפה כל כך, שלאמיתו של דבר התשובה כלל איננה ברורה. למעשה, המרחב הרוחני-דתי משפיע הוא "אחר משמעותי" המשפיע על עיצוב השיח המדעי. להגדרות המדעיות יש השלכות משמעותיות הן בצד הטיפולי והן הציבורי והמשפטי.
כותרת ההרצאה (שהתקיימה באנגלית) בכנס היתה: "המדע כדת – עיון ביקורתי בשיח המדעי אודות היפנוזה ובזיקתו לתופעות דתיות ורוחניות" (באנגלית: Science as Religion – A Critical Outlook at the Scientific Discourse of Hypnosis and Its Correlation with Religious and Spiritual Phenomena).
ההרצאה התקיימה בקונגרס הבינ"ל ה-4 בנושא רוחניות ופסיכיאטריה, שארגן איגוד הפסיכיאטרים העולמי (ספציפית, המדור לדת, רוחניות ופסיכיאטריה של ה-WPA), בסוף 2019 במשכנות שאננים בירושלים. השתתפו בקונגרס כ-350 מרצים מרחבי העולם כולו.
ההרצאה נכללה במושב בנושא "Spirituality and Psychotherapy" (רוחניות ופסיכותרפיה), שמריאנה רוח-מדבר שפירא השתתפה בארגונו (ר' להלן תקצירי הרצאות נוספות במושב). בנוסף לכך – היא מונתה לעמוד גם בראש מליאה בנושא "Spritiuality Integrated Psychotherapies" (פסיכותרפיות משולבות רוחניות), ביחד עם החוקר ההולנדי Nathan van der Velde.
תקציר ההרצאה
לאור המחלוקות המדעיות בשאלת הגדרתה של ה"היפנוזה", ניסו וועדות של האגודה הפסיכולוגית האמריקאית (APA) להציע נוסחים שונים ב-1993, 2003 ו-2014. באופן טבעי, הגדרות ההיפנוזה נבדלות זו מזו בסוגיות שונות. ברם, עומק המחלוקת מתגלה/נחשף/מתברר כשנשמעים קולות המעיזים אף לכפור בקיומה [של היפנוזה]. הללו טוענים כי ניתן לזייף היפנוזה, ולא ניתן לדעת מי באמת מהופנט, ואולי אף אין כל הבדל בין סוגסטיה היפנוטית לסוגסטיה בעלמא, ואין משמעות למונח "מצב היפנוטי".
להכרעה במחלוקות מחקריות אלה יש השלכות משמעותיות, הן להבנת נפש האדם, הן לביצוע תרפיה, והן ליישומו של החוק הפלילי הישראלי המגביל את היישום של ההיפנוזה לקבוצת מומחים קטנה/מצומצמת.
העובדה שהחוק הוביל למאבק כנגד פעילים (practitioners) מהזירה הרוחנית האלטרנטיבית מעידה כי המומחים בהיפנוזה רואים את עצמם פועלים בשדה מקביל, יריב ומתחרה [לזירה זו]. בהתאם, מנקודת מבט תרבותית-ביקורתית, אפשר לראות בסיטואציה זו ביטוי למאבק בין סמכויות שונות של ידע ומומחיות-ביצועית לאותו תחום. אם כן, מדובר ביריבות בין חלופות – המדעית והרוחנית-אלטרנטיבית – בתחום שהוא למעשה דתי. בהתאם, ולאור המחלוקות העמוקות בשיח המדעי, מתבקש ליישם נקודת מבט של מחקר דתות ביקורתי ביחס לשיח המדעי, ולקרוא אותו כשיח דתי, של דת המבקשת להחליף את יריבותיה/מתחרותיה – דת המדע.
ואכן, בספרות המחקר העכשווית נטען כי שורשיה של ההיפנוזה המודרנית נעוצים בטקסים שמאניים, במצבי טראנס של מאגיקונים, בפעילות התראפויטית של המסמריזם. אולם כדי ליישם את המונח "היפנוזה" למקרים מזמנים ותרבויות אחרים, עלינו להבין… מהי היפנוזה?
מרצה
מריאנה רוח-מדבר שפירא
קישורים
תאריך
4 בדצמבר 2019
שפה
אנגלית
אקדמי/לא אקדמי
פריט אקדמי
ציטוט ביבליוגרפי
Ruah-Midbar Shapiro, Marianna , "Science as Religion – A Critical Outlook at the Scientific Discourse of Hypnosis and Its Correlation with Religious and Spiritual Phenomena", lecture at the 4th Global Meeting in Spirituality and Mental Health (organized by the WPA Section on Religion, Spirituality and Psychiatry), December 4th, 2019, Jerusalem.