You are currently viewing מאמר מחקרי: "טראנס, מדיטציה ושטיפת מח: החוק הישראלי לשימוש בהיפנוזה והתנועות הדתיות החדשות"

"תחת חוק השימוש בהיפנוזה הישראלי, כולם אשמים בהיפנוזה – מטפלים, אמנים, מנהיגים דתיים ואפילו אמהות ששרות שירי ערש לילדיהן" [נטלי פיק, אצל אבן 2012]
המאמר מציג דיון ביקורתי בחוק ההיפנוזה הייחודי לישראל – המשלב ניתוח של לשון החוק, התבוננות במאבק הפרופסיונלי בין היפנותרפיסטים מורשים לבין מטפלים אלטרנטיביים, ובארועי פאניקה מוסרית סביב שליטה מוחית בישראל. (אגב, החל מ-2018 החלו מהלכים ב"כנסת" לקראת ביטול אפשרי של החוק.)
המאמר פורסם בכתב העת של CESNUR, השייך לגוף מדעי בינ"ל מרכזי של חקר דתות עכשווית – Center for Studies on New Religions (ראשי תיבות – CESNUR). הוא מתפרסם מאז 2018, ומופיע באתר של המרכז.

תקציר

חוק השימוש בהיפנוזה (1984) הישראלי הוא הראשון מסוגו בעולם. הוא מתיר היפנוט רק למטרות ריפוי, ורק לקבוצה של מומחים מורשים (רופאים, רופאי שיניים ופסיכולוגים שקיבלו הרשאה מיוחדת). ההגדרה העמומה של החוק להיפנוזה, למעשה מעניקה לעבירה הפלילית גבולות נרחבים, באופן שעשוי להכליל שלל פרקטיקות, כגון דמיון מודרך. כתוצאה, החופש הדתי בסכנה, ובפרט בתוך המרחב הדתי/רוחני-אלטרנטיבי. המאמר מציג את ההקבלות הברורות בין ההגדרה הרחבה של היפנוזה בחוק ובין ההבנה הרווחת של תיזת השליטה המוחית (mind control). לב הטיעון במאמר הוא ששני היבטים יוצרים את הקשר בין היפנוזה ותנועות דתיות חדשות. האחד הוא הדמיון הפנומנולוגי-היסטורי בין טכנולוגות דתיות שונות ובין היפנוזה, והאחר הוא העובדה ששני השדות (תנועות דתיות חדשות והיפנוזה) מעוררים אותו סוג של חשש, בנוגע לשליטה ומניפולציה של המיינד. מעניין לציין, כי העיסוק בחוק ההיפנוזה הגיעו לשיאו בשתי תקופות – במהלך שנות ה-80 המוקדמות וסביב שנת 2010 – ושתיהן תואמות את עליית הפאניקה המוסרית סביב "כתות" בישראל. כדי להציג דיונים אלה בהקשרים הנכונים, המאמר כולל סקירה של מעמד התנועות הדתיות החדשות בחברה הישראלית, הפעילות הממשלתית האנטי-כיתתית, וחוק ההיפנוזה. בהמשך, אנו מציגות את הדרכים שבהם החוק נאכף, ומנתחות את השלכותיהן על חופש הדת והפולחן בישראל. לבסוף, אני מסכמות עם סדרת ביקורות של החוק, שלמעשה עומד כיום בפני קריאות מחודשות לביטולו.

מחברות

מריאנה רוח-מדבר שפירא

שרון ורשבסקי

קישורים

לגיליון המלא של כתב העת בו פורסם מאמר זה – הקישו כאן.

לאתר של CESNUR וכתב העת שלהם – הקישו כאן.

לחוק השימוש בהיפנוזה (1984) – הקישו כאן. (לנוסח אנגלי של החוק – הקישו כאן.)

לאתר הוועדה המייעצת לפי חוק ההיפנוזה במשרד הבריאות – הקישו כאן.

לדף ויקיפדיה על החוק הישראלי – הקישו כאן.

תאריך

יולי-אוגוסט 2018

שפה

אנגלית

אקדמי / לא אקדמי

פריט אקדמי

שם המפרסם / מקור

The Journal of CESNUR

ציטוט ביבליוגרפי

Ruah-Midbar Shapiro, Marianna, and Sharon Warshawski, “Trance, Meditation and Brainwashing – The Israeli Use of Hypnosis Law and the New Religious Movements Scene”, in The Journal of CESNUR 2.4 (July-August 2018): 61-96.

כתיבת תגובה